
Beránek je v křesťanství považován za obraz nevinnosti a čistoty a obdobně jako se beránek často stává obětí, tak se jí stal i Ježíš Kristus, který tím lid osvobodil od hříchu. Beránek byl také pokrmem, který Ježíš jedl spolu se svými apoštoly u poslední večeře. Vhledem k tomu, že skopové maso bylo a je velmi drahé, bylo nahrazováno symbolickým beránkem z těsta. Na tradičního beránka z třeného těsta budeme potřebovat:
120 gramů másla
4 vejce
200 gramů cukru krupice
200 mililitrů mléka
jeden sáček vanilkového cukru
300 gramů polohrubé mouky
jeden prášek do pečiva
šťávu z citronu
hrubou mouku na vysypání formy
špetku soli
Všechny suroviny by měly být před začátkem pečení v pokojové teplotě. Nejprve smícháme máslo s cukry, poté přidáme žloutky a utřeme do pěny. Přimícháme šťávu z citronu a mléko. Následně mouku a prášek do pečiva přesejeme přes síto a z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Sníh a moučnou směs postupně přidáváme k máslové pěně. Zde je nutné dbát určité opatrnosti a sníh vmíchávat pomalu, aby bílky neztratily svůj objem. Formu beránka vytřeme máslem, vysypeme moukou a následně do ní vlijeme připravené těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů 30 až 45 minut. Až beránka po vychladnutí z formy vyndáme, můžeme jej dozdobit barevnou stužkou. A pokud chcete vyzkoušet beránka bez cukru, nebo třeba s mrkví, čtěte ZDE.
Velikonoční mazance se tradičně připravují na Bílou sobotu, obdobně jako beránci. Hospodyně šla poté v neděli ráno do kostela na svaté pomazání, kde byl mazanec též poprvé nakrojen. Na mazanec si připravíme:
500 gramů polohrubé mouky
300 mililitrů mléka
150 gramů másla
120 gramů cukru krupice
3 žloutky a jedno vejce na potření
50 gramů rozinek a 50 gramů krájených mandlí na plátky
špetku soli
strouhanou citronovou kůru
třetina kostky čerstvého droždí
50 mililitrů rumu
Sypké suroviny dopředu prosejeme a zbylé necháme odstát na pokojovou teplotu. Nejprve si připravíme kvásek tak, že 100 ml mléka smícháme s droždím, trochou mouky a lžící cukru. Kvásek necháme vykynout při pokojové teplotě zhruba 20 minut. Poté přidáme zbylé suroviny, ale necháme si zvlášť pár mandlí na posypání, těsto přikryjeme a necháme ještě hodinu odpočinout. Nakonec vytvoříme bochánek, který pak bude kynout zhruba další půlhodinu. Mazanec potřeme vejcem a posypeme zbylými mandlemi. Uprostřed nožem vytvoříme tradiční křížek. Pečeme na plechu s pečicím papírem - v troubě předehřáté na 160 stupňů zhruba 35 minut. Před koncem pečení pomocí špejle ověříme, zda těsto uvnitř není syrové. Mazanec můžeme posypat moučkovým cukrem a servírujeme jej nakrájený na plátky.
Jidáše získaly svůj název podle Jidáše Iškariotského, který Ježíše Krista zradil výměnou za 30 stříbrných. Jidáše se tradičně připravují v podobě šneků nebo esíček, jejichž tvar má symbolizovat stočený provaz, na kterém se Jidáš pod tíhou viny oběsil. Na přípravu velikonočních jidášů budeme potřebovat:
500 gramů hladké mouky
150 gramů másla
300 mililitrů smetany na vaření nebo mléka
60 gramů krupicového cukru
3 žloutky
třetina kostky čerstvého droždí
kůra z jednoho citronu a 2 lžičky citronové šťávy
vanilkový cukr
špetka soli
servírujeme s medem
Kvásek si připravíme obdobně jako u mazance. Poté smícháme zbytek cukru, mouky, 2 žloutky, sůl, vanilkový cukr, máslo a citronovou kůru a šťávu. Smetanu nebo mléko přidáváme až na závěr. Těsto vypracujeme a necháme hodinu kynout. Poté si jej rozdělíme a uválíme do válečků zhruba 20 centimetrů dlouhých. Měly mít tloušťku zhruba jako prst a smotáme je do spirálek nebo jiného námi požadovaného tvaru. Jidáše poklademe na plech pokrytý pečícím papírem. Na plechu je necháme ještě 15 minut kynout a pak pomažeme zbylým rozšlehaným žloutkem. Pečeme v troubě zhruba 25 minut při 170 stupních. Jidáše můžeme před servírováním potřít medem.
A pokud vám cukr příliš neříká, zkuste další velikonoční recepty Dobré kondice!
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com
Zdroje:
https://fresh.iprima.cz/jak-na/velikonocni-jidase-upecte-si-tradicni-dobrotu-z-kynuteho-testa
https://prozeny.blesk.cz/velikonocni-symboly
https://pernerka.cz/blogposts/proc-se-na-velikonoce-pecou-jidase/
https://www.toprecepty.cz/recept/4408-velikonocni-beranek/
https://pernerka.cz/blogposts/proc-se-pece-velikonocni-mazanec/