Upečte si velikonoční klasiku! Beránek, mazanec a jidáše podle receptů našich babiček

Upečte si velikonoční klasiku! Beránek, mazanec a jidáše podle receptů našich babiček

Obtížnost
Nízká

Co budete potřebovat

    Postup přípravy

    Velikonoční beránek

    Beránek je v křesťanství považován za obraz nevinnosti a čistoty a obdobně jako se beránek často stává obětí, tak se jí stal i Ježíš Kristus, který tím lid osvobodil od hříchu. Beránek byl také pokrmem, který Ježíš jedl spolu se svými apoštoly u poslední večeře. Vhledem k tomu, že skopové maso bylo a je velmi drahé, bylo nahrazováno symbolickým beránkem z těsta. Na tradičního beránka z třeného těsta budeme potřebovat:
    120 gramů másla

    4 vejce

    200 gramů cukru krupice

    200 mililitrů mléka

    jeden sáček vanilkového cukru

    300 gramů polohrubé mouky

    jeden prášek do pečiva

    šťávu z citronu

    hrubou mouku na vysypání formy

    špetku soli

    Všechny suroviny by měly být před začátkem pečení v pokojové teplotě. Nejprve smícháme máslo s cukry, poté přidáme žloutky a utřeme do pěny. Přimícháme šťávu z citronu a mléko. Následně mouku a prášek do pečiva přesejeme přes síto a z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Sníh a moučnou směs postupně přidáváme k máslové pěně. Zde je nutné dbát určité opatrnosti a sníh vmíchávat pomalu, aby bílky neztratily svůj objem. Formu beránka vytřeme máslem, vysypeme moukou a následně do ní vlijeme připravené těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů 30 až 45 minut. Až beránka po vychladnutí z formy vyndáme, můžeme jej dozdobit barevnou stužkou. A pokud chcete vyzkoušet beránka bez cukru, nebo třeba s mrkví, čtěte ZDE.

    Mazanec

    Velikonoční mazance se tradičně připravují na Bílou sobotu, obdobně jako beránci. Hospodyně šla poté v neděli ráno do kostela na svaté pomazání, kde byl mazanec též poprvé nakrojen. Na mazanec si připravíme:

    500 gramů polohrubé mouky

    300 mililitrů mléka

    150 gramů másla

    120 gramů cukru krupice

    3 žloutky a jedno vejce na potření

    50 gramů rozinek a 50 gramů krájených mandlí na plátky

    špetku soli

    strouhanou citronovou kůru

    třetina kostky čerstvého droždí

    50 mililitrů rumu

    Sypké suroviny dopředu prosejeme a zbylé necháme odstát na pokojovou teplotu. Nejprve si připravíme kvásek tak, že 100 ml mléka smícháme s droždím, trochou mouky a lžící cukru. Kvásek necháme vykynout při pokojové teplotě zhruba 20 minut. Poté přidáme zbylé suroviny, ale necháme si zvlášť pár mandlí na posypání, těsto přikryjeme a necháme ještě hodinu odpočinout. Nakonec vytvoříme bochánek, který pak bude kynout zhruba další půlhodinu. Mazanec potřeme vejcem a posypeme zbylými mandlemi. Uprostřed nožem vytvoříme tradiční křížek. Pečeme na plechu s pečicím papírem - v troubě předehřáté na 160 stupňů zhruba 35 minut. Před koncem pečení pomocí špejle ověříme, zda těsto uvnitř není syrové. Mazanec můžeme posypat moučkovým cukrem a servírujeme jej nakrájený na plátky.

    Jidáše

    Jidáše získaly svůj název podle Jidáše Iškariotského, který Ježíše Krista zradil výměnou za 30 stříbrných. Jidáše se tradičně připravují v podobě šneků nebo esíček, jejichž tvar má symbolizovat stočený provaz, na kterém se Jidáš pod tíhou viny oběsil. Na přípravu velikonočních jidášů budeme potřebovat:

    500 gramů hladké mouky

    150 gramů másla

    300 mililitrů smetany na vaření nebo mléka

    60 gramů krupicového cukru

    3 žloutky

    třetina kostky čerstvého droždí

    kůra z jednoho citronu a 2 lžičky citronové šťávy

    vanilkový cukr

    špetka soli

    servírujeme s medem

    Kvásek si připravíme obdobně jako u mazance. Poté smícháme zbytek cukru, mouky, 2 žloutky, sůl, vanilkový cukr, máslo a citronovou kůru a šťávu. Smetanu nebo mléko přidáváme až na závěr. Těsto vypracujeme a necháme hodinu kynout. Poté si jej rozdělíme a uválíme do válečků zhruba 20 centimetrů dlouhých. Měly mít tloušťku zhruba jako prst a smotáme je do spirálek nebo jiného námi požadovaného tvaru. Jidáše poklademe na plech pokrytý pečícím papírem. Na plechu je necháme ještě 15 minut kynout a pak pomažeme zbylým rozšlehaným žloutkem. Pečeme v troubě zhruba 25 minut při 170 stupních. Jidáše můžeme před servírováním potřít medem.

    A pokud vám cukr příliš neříká, zkuste další velikonoční recepty Dobré kondice!

     

    Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

    Zdroje:

    https://fresh.iprima.cz/jak-na/velikonocni-jidase-upecte-si-tradicni-dobrotu-z-kynuteho-testa

    https://prozeny.blesk.cz/velikonocni-symboly                                          

    https://pernerka.cz/blogposts/proc-se-na-velikonoce-pecou-jidase/

    https://www.toprecepty.cz/recept/4408-velikonocni-beranek/

    https://pernerka.cz/blogposts/proc-se-pece-velikonocni-mazanec/

    Ochutnali jste?

    instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1