Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem

Publikováno: 18.3.2020

Nízká
Marie Cicvárek Fléglová

Redaktorka

Více o autorovi

Jaro je ideálním časem pro očistu organismu. A proč při tom nevyužít pokladů probouzející se přírody? Mladé výhonky a lístky kopřivy jsou pro to jako stvořené. Použít je může třeba pro přípravu tohoto chutného špenátu.

Co budete potřebovat

  • 800 g
    výhonků a listů mladých kopřiv
  • 1 ks
    cibule
  • olivový olej či ghí
  • muškátový oříšek
  • 4 ks
    vajec
  • ocet
  • sůl, pepř

Návod na přípravu

Kopřivy navršte do cedníku a prolijte je horkou vodou. Přestanou pálit a budete je moci snadno nasekat. Na pánvi rozpusťte máslo nebo olivový olej a osmahněte na něm drobně nakrájenou cibuli do růžova. Přidejte posekané kopřivy a trošku vody. Vařte a míchejte přibližně 10 minut, než kopřivy změknou. Hlubší pánev vymažte olejem a nalijte do ní vodu, přibližně 8 cm na výšku. Vodu osolte, přilijte do ní lžíci octa a přiveďte k varu. Vařte ji na mírném plamenu, aby jen zlehka bublala. Do vody opatrně rozklepněte vejce. Použít můžete i naběračku nebo talířek, ze kterého necháte rozklepnuté vejce do vody opatrně sklouznout. Vařte, dokud bílek neztuhne, asi 2–3 minuty. Potom děravou naběračkou vejce vylovte. Na talíř naservírujte horký kopřivový špenát a na něj vejce. V rychlejší variantě můžete vejce přimíchat rovnou do kopřiv na pánvi.

Další tipy k jarnímu jídlelníčku najdete v našem článku Vystartujte do nové sezóny: Odlehčete svůj jídelníček.

Zdroj fotografie v tomto článku: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)