Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Rajčata plněná kuskusem

Publikováno: 18.6.2019

Nízká
Zdenka Jeníčková

Redaktorka

Více o autorovi

Oproti jiným druhům zeleniny si rajčata cenné látky, které obsahují, uchovávají i poté, co projdou tepelnou úpravou. Vařená, dušená nebo zapékaná rajčata jsou dokonce ještě výživnější než čerstvá, protože se z nich uvolní mnohem větší množství lykopenu. Tedy rostlinného pigmentu, který dodává rajčatům onu krásně červenou barvu, a je známý jako extra silný antioxidant.

Co budete potřebovat

  • 1 hrnek
    kuskusu
  • 2 hrnky
    vývaru
  • 2 ks
    natě jarní cibulky
  • 2 stroužky
    česneku
  • 8 ks
    větších zralých rajčat
  • 120 g
    balkánského sýra
  • 2 snítky
    hladkolisté petrželky
  • mletý černý pepř, sůl
  • římský kmín dle chuti

Návod na přípravu

Rajčata na spodní straně lehce seřízněte, aby se nekutálela, a odřízněte z nich vršek. Opatrně je vydlabejte. Kuskus nasypte do misky a zalijte vroucím vývarem. Přikryjte a nechte asi 10 minut odstát. Do kuskusu vmíchejte utřený česnek, nasekanou nať jarní cibulky a petrželku a nadrolte balkánský sýr. Vše dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Potom vmíchejte polovinu dužiny, kterou jste vydlabali z rajčat. Kuskusovou směsí naplňte rajčata, přiklopte je odříznutým vrškem a pečte asi 10–15 minut při teplotě 180 °C.

Podávejte s celozrnným pečivem.

Jaký další přínos má tato zelenina pro naše zdraví, si můžete přečíst v článku Rajčata pro zdravé srdce.

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)