
Mírně štiplavý, delikátní, lahodný. A jednoduchý. Jarní salát s ředkvičkami osvěží váš každodenní jídelníček. Potřebujete-li více bílkovin, přidejte třeba trhané krůtí maso. Na přípravu potřebujete:
Omyté ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte je s na jemno nasekanou jarní cibulkou a na hrubo nastrouhanou mrkví. Salát ochuťte bylinkami a kořením a zakápněte jej olivovým olejem a balzamikem. Nakonec vše promíchejte s jogurtem a nechte odpočinout. Náš jarní salát podávejte s hrstí semínek.
Tento svěží salát můžete připravit hned, co nasbíráte voňavý medvědí česnek. Poslouží jako přílohový salátek k plátku masa, nebo jen tak. Připravte si:
Důkladně properte salát a omytý jej natrhejte na kusy. Přidejte rozpůlená rajčata, nasekaný medvědí česnek a koření. Salátový základ zalijte olejem a balzamikem. Podávat jej můžete s krutony z chleba a parmezánem.
Jako sytý obědový salát poslouží jarní salát se ztraceným vejcem. Ladí všemi barvami, bílkovinami a samozřejmě chutí. Potřebujete:
Připravte si salátovou směs z omytého polníčku, přepůlených rajčátek a nakrájených ředkviček. Nasekanou šunku a žampiony opečte na pánvi se špetkou drceného kmínu. Ztracené vejce připravíte raz dva – dejte vařit vodu a ocet. Během varu začněte vodu míchat, aby se uprostřed vytvořil vír, do kterého následně vlijete vejce. To nechte pořádně uzavřít, bílek ztuhne, žloutek by měl být krásně tekutý. Salát ozdobte šunkou a žampiony, zalijte olejem, citronovou šťávou, medem a mungo klíčky. Podávejte s ještě teplým vejcem a nadrceným balkánským sýrem.
Sbíráte či pěstujete divoké jarní bylinky? Pak není nic jednoduššího, než si připravit zdravý a chutný salátek. Víme, které použít. Potřebujete:
Bylinky (řebříčku dejte jen pár, listy jsou výrazně hořké) omyjte a nasekejte. Používejte vždy ostrý nůž. Bylinky smíchejte s rajčaty a zakápněte zálivkou. Podávejte s hrstí oříšků či semínek – použít můžete i oblíbené klíčky. Hodí se k opraženému pečivu, ale také jako zdravá příloha k obědu. Nebo k prvnímu jarnímu grilování?
Připravte se, brzy začne chřestová sezóna. Milujete zdravý chřest? Pak není co řešit – připravte si tento luxusní jarní salát, na který se i nám sbíhají sliny. Na nákupní seznam přidejte:
Nakrájený chřest opečte na oleji do křupava. Než vychladne, připravte salátový základ – salát smíchejte s rajčaty, cuketou a hráškem. Směs spojte s chřestem a zakápněte zálivkou. Ozdobte kozím sýrem, hoblinami parmezánu a oříšky. Podávejte s bagetkou, nebo bez. Nechte si chutnat.
Zdroje: https://www.iconiq.cz/gourmet/3-recepty-na-skvele-a-jednoduche-jarni-salaty/
https://www.coopclub.cz/tipy_a_rady/delame-jarni-salaty/
https://sazenicka.cz/jarni-salat-z-bylinek/
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com