Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Domácí masový vývar

Publikováno: 15.3.2020

Nízká
Zdeňka Sekretová

Redaktorka

Více o autorovi

Připravit se dá na několik různých způsobů. Ať už zvolíte hovězí, kuřecí, vepřový nebo třeba krůtí vývar... Vždy ale myslete na to, že jeho chuť se odvíjí od obsažených ingrediencí. Pokud maso a kosti dáte nejprve do trouby a upečete dozlatova, vývar se chuťově vyhoupne na úplně jiný level. Se zeleninou to však v masovém vývaru zbytečně nepřehánějte.

Co budete potřebovat

  • 1 kg
    masa a kostí
  • 1 ks
    velké cibule
  • 1/4
    celeru
  • 1 ks
    mrkve
  • 1 ks
    petržele
  • 1 snítka
    petrželové natě
  • 2
    bobkové listy
  • 5 kuliček
    nového koření
  • 5 kuliček
    pepře
  • 2 ČL
    soli
  • slunečnicový olej

Návod na přípravu

Troubu rozehřejte na maximum a zvolte program grilování. Maso a kosti vyskládejte do pekáče a zakápněte olejem. Promněte je v rukách a vložte do trouby. Pečte dozlatova a v průběhu pečení aspoň jednou obraťte. Po upečení přendejte maso i s výpekem do vysokého hrnce. Zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na minimum, aby voda jen lehce probublávala. Přidejte sůl a vařte aspoň 3 hodiny. Pak přidejte do vývaru zeleninu a všechno koření a vařte na mírném plameni další hodinu. Na závěr vývar sceďte.

Vývar z kostí lze bez nadsázky označit jako lék. Více si přečtěte v článku Silný domácí vývar – hřeje, chutná a léčí.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)