Čím zlepšit koncentraci a paměť? 6 osvědčených tipů

Čím zlepšit koncentraci a paměť? 6 osvědčených tipů

PR článek 7 min. čtení Redakce
Podzimní období bývá pro spoustu lidí náročné. Dlouhé slunečné letní dny se v mžiku překlopily do dnů chladnějších, deštivých a pro někoho možná i ponurých. Ráno se probouzíme do tmy, do které se později z práce i vracíme a tento koloběh se neustále opakuje. Tyto skutečnosti se mohou odrazit na naší psychice, pociťujeme více stresu, který je často doprovázen sníženou schopností soustředit se. A ať už chceme nebo ne, všechno výše uvedené může mít zásadní, bohužel negativní dopad na naše pracovní výkony.

Naštěstí existuje několik spolehlivých tipů na to, jak si navrátit ztracenou koncentraci a současně podpořit paměť. Pomocí následujících doporučení dokážete s nepozorností a nízkou pracovní morálkou hravě zatočit!

Na co se můžete v článku těšit?

  • představíme si pojem mozková mlha a společně s ní i projevy ztráty koncentrace
  • nabídneme 6 skvělých tipů na zlepšení koncentrace a paměti

Máte problémy s pamětí nebo myšlením a těžko se soustředíte? Možná trpíte mozkovou mlhou

Stejně tak jako většina záležitostí, které ovlivňují naše zdraví, se i mozková mlha projevuje různými způsoby. Za jeden z nejběžnějších projevů lze ale označit slabou paměť, která se pojí s tím, že si jen stěží dokážeme vzpomenout na to, co jsme před chvílí dělali, nebo co se stalo. Mozková mlha má na svědomí i pocit tzv. zamlžené mysli, která danému jedinci znemožňuje normálně přemýšlet, uvažovat a rozhodovat se. Poslední výraznější projev představují potíže s běžnou, všední pozorností, které jdou ruku v ruce se zbrklostí. Jedinci nejsou obvykle schopni chvíli posedět na jednom místě, typické je tedy roztržité chování.  

Na následujících řádcích si představíme jednotlivé způsoby, jak oživit a podpořit své kognitivní funkce, zejména pak paměť a koncentraci. 

1. Zahrajte si hru

Na výběr máte z celé škály nejrůznějších her, ať už Vaše volba padne na deskovky, puzzle nebo křížovky, věřte, že to bude mít na Vaši koncentraci pozitivní dopad. Hraním specifického typu her totiž trénujete mozek a zároveň posilujete paměť. Stačí pouze 15 minut zábavy denně a problémy s koncentrací se stanou minulostí.   

2. Dodržujte pravidelný spánkový režim

Zdá se, že kvalitní spánek je základem všeho a dobrá pozornost a paměť nepředstavují výjimku. Nedostatečný spánek může mít negativní dopad i na Vaše reflexy a vykonávání všedních úkonů může být najednou velmi obtížné. Pokud se chcete o plusech kvalitního spánku dozvědět víc, přečtěte si článek o tom, jak se dobře vyspat, nebo TOP 5 bylinek pro lepší spánek

CBD - KONOPNÝ OLEJ 5% FULL SPECTRUM 10 ML

Kvalitnímu spánku také napomáhá konopný olej CBD, který působí již do hodiny od užití. Dokonale regeneruje tělo i mysl, navozuje klidný spánek po náročném dni i při dlouhodobější nespavosti.

3. Kvalitní strava 

Pokud usilujete o co nejrychlejší navrácení koncentrace a zlepšení paměti, zaměřte se na způsob, kterým se stravujete. Snažte se vyhýbat smaženým jídlům a sladkostem. Naopak zkuste do svého jídelníčku zařadit luštěniny, ořechy, vejce a bobule, které mají pozitivní vliv jak na soustředění, tak paměť. 

4. Důležitý je dostatečný pohyb

První změny v oblasti koncentrace a pozornosti můžete pozorovat už po 4 týdnech pravidelného pohybu. Nikdo neříká, že musíte okamžitě začít běhat maratony, nebo trávit dlouhé hodiny v posilovně. Bohatě postačí kratší procházka, nebo můžete vyzkoušet nějaké klidnější cvičení, např. jógu, která bude mít pozitivní dopad nejen na Vaši koncentraci, ale i na Váš celkový fyzický a psychický stav.

5. Užíváte jen léky, které jsou opravdu nutné?

Chybu rozhodně neuděláte, když se jednou za čas poradíte se svým lékařem ohledně léků, které pravidelně užíváte. Silnější léky mají totiž často řadu vedlejších účinků, mezi které patří i ztráty paměti nebo zmatenost. V některých případech bude možné dávku užívaných léků snížit, nebo je dokonce nahradit některým méně invazivním přírodním přípravkem. 

6. Přírodní přípravky

Víte, co jsou to přírodní nootropika? Jedná se o přírodní látky, které podporují správnou činnost mozku a také napomáhají ke zlepšení kognitivních funkcí (paměť, soustředění, kreativita, …). Tyto látky obsahuje např. ženšen, rozchodnice růžová nebo maca peruánská.  

GOODIE VÝBĚR PRO LEPŠÍ KONCENTRACI A PAMĚŤ

MATCHA TEA - PREMIUM CEREMONIAL BIO 50 G

100% čistý prášek ze zeleného čaje Matcha obsahuje až 137krát více katechinů (přírodních antioxidantů) než jiné typy zeleného čaje. Přispívá ke zlepšení pozornosti a paměti, navíc uvolňuje kofein do těla postupně, takže má i optimální povzbudivý účinek - bez výkyvů energie po dobu až 6 hodin.

ASHWAGANDHA EXTRAKT KSM 66 - MIN.5% WHITANOLID KAPSLE 60 KS

Ashwagandha pomáhá posilovat krátkodobou i dlouhodobou paměť, zlepšuje kognitivní funkce (pozornost, rychlost zpracování informací…) a příznivě ovlivňuje celkovou vitalitu těla a mysli. Obzvláště efektivní je právě v podobě extraktu KSM 66, který je až 10x účinnější než samotný kořen.

MACA SUPERPOWER EXTRACT - KAPSLE 60 KS

Maca je známá adaptogenní bylina, která mimo jiné působí i na centrální mozkovou soustavu, kde stimuluje paměť a koncentraci. Goodie extrakt prémiové kvality je 30x koncentrovanější a účinnější než samotný kořen. Zároveň neobsahuje přirozeně se vyskytující přírodní škroby, proto je vhodná i pro jedince s citlivým zažíváním.

Foto: Shutterstock

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1