Práce na zahradě spálí víc kalorií než posilovna

Práce na zahradě spálí víc kalorií než posilovna

Říkáte si, že nemáte na pořádné cvičení vůbec čas, protože buď obstaráváte domácnost nebo trávíte hodiny údržbou zahrady? Nevěšte hlavu, i na zahradě si můžete dát pěkně do těla.

Posilovnu nepotřebujete

Jestliže máte zahradu, není potřeba vůbec navštěvovat žádné fitness centra či posilovny, pořádně se zapotit můžete i tak a navíc budete ještě na čerstvém vzduchu. A protože před normálním cvičením byste se protáhla a rozehřála, nezapomínejte na to ani před prací na zahradě. Jedině tak předejdete tomu, že vás pak nebude bolet „celý člověk“, nebo si nenatáhnete nějaký sval. Na zahradu si vezměte i dostatek pití a v létě rozhodně nezapomínejte na přikrývku hlavy. A že máte zahradu malou nebo máte pocit, že pro vaši fyzičku je to málo? Začněte uklízet doma, protože tam to dostane ty správné posilovací grády.

Myslete na každý sval

Aby byl pohyb na zahradě opravdu k něčemu, je vhodné si uvědomit, jaké svaly zapojujete a držet u toho správný postoj těla. Pokud budete celý den jen shrbení nad záhonem, spíše si uškodíte, než pomůžete, resp. posílíte ne úplně vhodnou část. A jaké svaly se při které práci nejvíce nadřou?

Okopávání záhonů: pokud bojujete s plevelem pomocí motyčky, zapojíte nejvíce ruce, tedy triceps a biceps. Za hodinu spálíte kolem 200 kalorií. A to je podobné, jako byste uběhli kolem 3 kilometrů.

Zalévání: namáhavější samozřejmě je, když k tomu použijete kropáč a budete chodit pro vodu, než když zaléváte jen pomocí hadice. Tady si však dejte pozor na jednostranné zatížení zad. Raději zvolte dva menší kropáče a zátěž rovnoměrně rozložte. V tomto případě také nejvíc zabírají ruce, ale i ramena. Spálit za hodinu zalévání můžete kolem 300 kalorií.

Sekání kosou: Pokud si chcete dát opravdu do těla, můžete pro jednou sekačku na trávu vyměnit za kosu. A za hodinku bude pryč kolem 400 kalorií. Zejména hráči golfu by měli sekat pravidelně. Bez správného švihu totiž trávu nikdy neposekáte. Tento pohyb je však vhodný pro všechny, kteří si chtějí dokonale posílit mezilopatkové svaly, příční břišní svaly, ramena, stehna a hýždě. Navíc romantika při ranním sekání dodá i psychické stránce správný relax.

Hrabání: při hrabání listí nebo trávy zapojíte ruce, ramena, ale i záda. Je však důležité se nehrbit, záda mít rovné a pravidelně střídat strany. Při této činnosti také můžete prohloubit své dýchání.

Práce s rýčem: při rytí záhonů se nadřou především ruce, ramena, záda, ale i břišní svaly. Jen je potřeba „netahat“ vše rukama, ale zpevnit břicho a zapojit i stehenní svaly prostřednictvím správného postoje. A že je tato práce opravdu makačka, svědčí i fakt, že díky ní se můžete zbavit až 500 kalorií za hodinu.

Další zahradní posilovací cviky:

  • sázení, pletí - posiluje zejména ruce a triceps
  • prořezávání keřů a stromů pomocí mačety nebo i nůžek - předloktí, a dochází zde i k zajímavému protahování a posilování rovnováhy
  • zastřihování živého plotu pomocí nůžek - prsní svaly
  • sekání dřeva - podobně bohulibá činnost jako kosení, pomůže však i na prsní svaly
  • pila - ruční pila opět posílí ramena a také zádové svaly (zejména mezilopatkové) a břišní stěnu
  • přehazování sena - další z rotačních pohybů, které v běžném životě už příliš nepotkáte. Kromě rukou se posiluje zejména střed těla.

Pár tipů na závěr:

  • jednotlivé činnosti na zahradě se snažte pravidelně střídat
  • u pletí či práci se záhony se snažte klečet a nehrbit záda
  • občas se protáhněte, po práci si můžete dát i relaxační chvilku. Stačí se natáhnout do trávy a zavřít na chvíli oči.
  • při zvedání těžkých předmětů se pro ně neohýbejte, ale spíše si přidřepněte, nechte záda rovná a předmět zvedněte hlavně za pomoci nohou

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1