Jak na dokonalou manikúru, když jsou salony zavřené

Jak na dokonalou manikúru, když jsou salony zavřené

Ano, ani v době koronavirové bychom neměli zapomínat na péči o svůj zevnějšek. A to i navzdory tomu, že jsou salony krásy zavřené. Krásné a upravené nehty jsou naší vizitkou, a přestože je nyní ukazujeme maximálně jen partnerovi, nevadí. I takový malý zkrášlovací zásah nám může zlepšit den.

Věděli jste, že nehty vyžadují stejně intenzivní péči jako pokožka či vlasy? Pokud jste zvyklé na péči od profesionálů, je jasné, že domácí péče není to pravé ořechové. Není se však čeho bát. S šikovnými triky a radami zvládnete pečovat klidně i o „gelovky“.

Gelové nehty? Hlavně nestříhat

Do profesionálně vytvořených nehtů by se správně nemělo zasahovat vůbec. Pokud však odrůstající gelové či akrylové nehty svoji nositelku trápí nebo dokonce omezují, je vhodné sáhnout po hrubším pilníku. „Pomocí něj nejprve zkraťte nehet na požadovanou délku. Pak začněte zbrušovat horní část tak, aby navázala na nehet přírodní. Důležité je dávat pozor, aby kromě gelu nešla při pilování dolů i část nehtového lůžka, hojení je nepříjemné a trvá dlouho. Až se budete přibližovat k lůžku, zvolněte tempo a vyměňte hrubší pilník za jemnější,“ upozorňuje profesionální manikérka Naďa Límová. Gelové nehty nikdy nestříhejte.

Zdravé nehty jsou krásné nehty

Péče o přírodní nehty není tak složitá jako o ty umělé, přesto existují zásady, kterých je vhodné se držet. „Nehet je třeba pilovat vždy jen jedním směrem, jinak by se mohl začít třepit. Svým zákaznicím radím manikúru aplikovat po koupeli, kdy jsou nehty vláčné a změklé. Lépe se pak pracuje i s nehtovou kůžičkou, kterou lze jemně zatlačit pomocí plátěného kapesníku či pomerančového dřívka. Posloužit mohou také pečující a vyživující olejíčky, které jsou pro úpravu kůžičky i celého nehtu vhodné,“ uvádí odbornice na péči o nehty.

Po této proceduře je třeba nechat ruce uschnout, vstřebat nanesenou výživu a odpočinout. Krátké umytí rukou nevadí a v době covidu je naopak nutností. Dvě až tři hodiny předem se ale vyhněte umývání nádobí nebo koupání, na rozmáčených nehtech lak nevydrží.

Domácí lakování je zábavné a trendy

Dříve než dojde k nanesení laku na nehty, je vhodné je šetrně očistit odlakovačem. Aceton obsažený v řadě odlakovačů nehty vysušuje, proto není vhodný pro použití na lámavých a suchých nehtech. Odlakovač s acetonem naproti tomu velmi dobře poslouží milovnicím třpytivých laků, které pak lze z nehtu odstranit s mnohem menším úsilím. Jak postupovat dál?

  • Ještě před aplikací barevného laku si nehty zaslouží ochranu a péči, kterou zajistí vrstva spodního laku. Díky tomu se vyhnete žlutým skvrnám na nehtech a manikúra vám déle vydrží.
  • Teprve pak přichází na řadu lak. „Lahvičku nejprve jemně proválejte v teplých dlaních, aby se spojily pigmenty. Určitě s ní netřeste, vznikly by bublinky,“ radí Naďa Límová. „Lak poté štětečkem jemně roztáhněte nejprve uprostřed lůžka a posléze i po stranách. Méně je více, proto nanášejte velmi tenké vrstvy laku raději opakovaně, aby dříve zaschnul. Pokud zručnost dovolí, zkuste volný okraj nehtů nalakovat i ze spodní části. Přetažení si nevyčítejte a mějte po ruce připravenou vatovou tyčinku napuštěnou odlakovačem či přímo korektor k tomu určený,“ podotýká manikérka.
  • Na závěr naneste tzv. top coat neboli průsvitnou ochrannou vrstvu laku.

Výživa zvenku i zevnitř

Zdravé nehty vypadají nejlépe na zdravých rukách. Dodejte jejich pokožce výživu a hydrataci pomocí vhodného krému, nejlépe s ureou, kyselinou hyaluronovou či vitamínem E. Jednou či dvakrát do týdne si pak ruce zaslouží také intenzivnější péči v podobě masky, které by měl ideálně předcházet peeling.

„Chceme-li se pyšnit výstavníma rukama, nesmíme zapomínat ani na výživu. Zdravé nehty potřebují dostatek minerálních látek, jakými jsou zinek, vápník a selen, a také vitamíny, zejména pak vitamín C. Pokud je tělu dodáte výživovými doplňky, buďte trpěliví. Výsledky se dostaví po dvou či třech měsících pravidelného užívání, budou však stát za to,“ vysvětluje manikérka Límová a dodává, že je třeba myslet také na pitný režim. „Žíznivé tělo, které volá po vodě, se velice záhy projeví suchou pokožkou a polámanými nehty,“ uzavírá.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1