Jak na úklid po dovolené?

Jak na úklid po dovolené?

Na dovolenou se každý z nás těší, i to balení jde skoro samo. Horší je to ale při návratu, kdy nás čeká vybalování a úklid celého bytu...

Návrat do reality

Týden či déle jste si užívali klid a pohodu, ale to většinou končí hned, co se vrátíte domů. Všude se kupí nevybalená zavazadla, špinavé prádlo a do toho ještě byt či dům, kde se tak dlouho neuklízelo. Existuje ale způsob, jak se z toho nezbláznit a zachovat si dobrou náladu, kterou jste si přivezli.

Buďte připraveni

Ideální je, pokud s přípravou na návrat začnete ještě před odjezdem. A co je třeba udělat?

  • vykliďte si lednici – vše, co by za dobu dovolené mohlo podlehnout zkáze, raději hned vyhoďte, případně dejte do mrazáku 

  • připravte si zásoby – lednici sice vyklidíte, ale zároveň myslete na to, aby bylo po návratu alespoň něco malého k jídlu. Vsaďte na trvanlivé potraviny. Není nic otravnějšího, než jet v den návratu ještě na nákup. To nechte až na další den, kdy se trochu aklimatizujete.
  • vyneste koše na odpadky – v teplých dnech se začnou odpadky kazit velmi rychle a celý byt či dům nasákne nepříjemným odérem
  • vyperte všechno prádlo – až se vrátíte, budete toho i tak mít dost na praní a alespoň nebude koš na prádlo přetékat
  • nezapomeňte ani na špinavé nádobí v myčce, nebo ve dřezu

Pokud si návrat chcete opravdu zpříjemnit, můžete si ještě předem povléct voňavé povlečení a přichystat do lednice třeba láhev oblíbeného vína či piva. Budete tak mít alespoň nějakou drobnost, na kterou se můžete těšit, a návrat do všedních dní nebude tak bolestný.

A co nás čeká po návratu?

Prvním a základním bodem je: nesnažte se vše stihnout hned v ten den, kdy jste se vrátili. Budete utahaní po cestě a úklid celého bytu, vybalování apod. vám na náladě nepřidá. Stanovte si proto na první den jen určitý cíl – vytřídím kufry, pořádně vyvětrám a zkontroluji, zda je vše v pořádku. Zbytek zase zítra.

S tím souvisí další bod: dejte si den, dva volna navíc. Pokud se vracíte v neděli večer a v pondělí hned jdete do práce, budete akorát ve stresu, že nic nestíháte – ani úklid, ani odpočinek po náročné cestě. A jaký zvolit postup?

  • co se týče úklidu, nejprve se zbavte zavazadel, která vykliďte a věci hned odneste na své původní místo (včetně kufrů). Ukliďte si i suvenýry, případně dobroty z cest.
  • vytřiďte prádlo, dejte hned prát první pračku
  • po delší dovolené je také potřeba utřít prach, vyluxovat a vytřít
  • nezapomeňte ani na květiny (nejen zalít, ale ideálně i otřít listy)

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1