Velikonoční menu Dobré kondice, pochutnejte si s námi

Velikonoční menu Dobré kondice, pochutnejte si s námi

Obtížnost
Nízká

Co budete potřebovat

    Postup přípravy

    Předkrm: Slané velikonoční kornouty

    Báječné spojení křehkého listového těsta a nivy! Potřebujete:

    • 250 g listového těsta
    • 2 žloutky
    • 100 g mascarpone
    • 100 g sýru Niva
    • 100 ml tučné smetany
    • špetku citronové kůry
    • 5 g petrželové natě
    • 2 vejce natvrdo
    • 100 g majonézy
    • sůl a pepř

    Rozválejte listové těsto a nakrájejte jej na 1 cm široké pásy. Každý z nich namotejte do trubičky či kornoutku, potřete žloutkem a pečte na 180 stupňů dozlatova. Zatímco se kornouty pečou, připravte si náplň. Do vyšlehaného mascarpone s nivou, smetanou, citronovou kůrou a nastrouhaným vejcem přidejte nasekanou petrželku a majonézu. Krém dochuťte a naplňte jím kornoutky. Náš tip? Ozdobte je snítkou oblíbené bylinky.

     

    Polévka: Svěží kedlubnový krém

    Voňavý a lahodný, přesně takový je krém z brambor. Kromě brambor jej totiž báječně odlehčí kedlubny. Lehčí varianta bramborového krému skvěle chutná a s bylinkami na ozdobu také skvěle vypadá. Připravte si:

    • 3 kedlubny
    • 3 brambory
    • 1 cibuli
    • 3 stroužky česneku
    • 1 l vývaru
    • 3 lžíce másla
    • smetanu na vaření
    • špetku muškátového oříšku
    • sůl a pepř
    • bylinky na ozdobení

    Kedlubny a brambory očistěte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na másle. K základu přidejte nakrájené brambory s kedlubny a vše zalijte vývarem. Vařte do změknutí, dochuťte a důkladně rozmixujte. Nakonec polévku zjemněte smetanou. Ozdobte bylinami a podávejte s křupavými krutony.

     

    Hlavní chod: Pečené jarní kuřátko s nádivkou

    Voňavé kuřátko plněné velikonoční nádivkou provoní celý váš domov. Recept navíc není složitý a dokonale odpovídá tradicím. Víte, že nádivku můžete udělat i jako přílohu bez masa? My se však zaměříme na pečené jarní farmářské kuřátko, které skrývá nádivku uvnitř. Potřebujete:

    • 1 bio kuře
    • 1 cibuli
    • 2 lžíce másla
    • 8 rohlíků
    • 4 dcl mléka
    • 3 vejce
    • hrst slaniny
    • hrst zelené petrželky
    • špetku muškátového oříšku
    • sůl a pepř

    Kuře ze všech stran dobře osolte a vložte jej do pekáče, než připravíte nádivku. Pečivo nakrájejte na kostky. V míse smíchejte mléko, tři žloutky a koření a důkladně vše promíchejte. Přidejte pečivo, petrželku a nasekanou slaninu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, následně jej opatrně vmíchejte k základu. Nádivkou naplňte kuřátko a pomocí špejlí jej opatrně uzavřete. Do pekáče přidejte cibuli nakrájenou na měsíčky a trochu vody. Přidejte i kuličky ze zbylé nádivky a pečte na 180 stupňů asi 90 minut. Nezapomeňte pravidelně podlévat.

    Dezert: Babiččin mazanec

    Voňavý mazanec je samozřejmou součástí Velikonoc, proto jako dezert nechybí ani v našem velikonočním menu. Potřebujete tyto ingredience:

    • kostku droždí
    • 250 ml mléka
    • 150 g cukru krupice
    • 750 g polohrubé mouky
    • citronové kůra
    • 1 vejce
    • 2 žloutky
    • 200 g másla
    • špetku muškátového oříšku
    • hrst nasekaných mandlí
    • hrst mandlových plátků
    • hrst rozinek namočených v rumu

    Smíchejte nadrobené droždí se 4 lžícemi mléka, lžící cukru a lžící mouky. Na teplém místě směs nechte, aby vzešel kvásek. Mezitím v míse promíchejte zbylou mouku a cukr se špetkou soli, kůrou z citronu a kořením. Nakonec přidejte i připravený kvásek, vejce, žloutky a také zbylé mléko. Propracujte těsto, poté přidejte nasekané madle a rozinky, které jste si namočili v rumu a scedili. Vláčné těsto pak nechte odpočívat na teplém místě pod utěrkou, postačí dvě hodiny. Po uplynutí dvou hodin vypracujte dva souměrné mazance a na plechu je nechte ještě 30 minut kynout. Poté je pomazané vejcem a posypané lupínky nechte 5-10 minut zapéct. Teplotu pak snižte na 150 stupňů a pečte je dalších 30-40 minut. Upečené mazance potřete rozpuštěným máslem. Už cítíte to vůni Velikonoc?

     

    Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

    Zdroje: https://www.apetitonline.cz/recept/babiccin-mazanec

    https://www.novinky.cz/zena/velikonoce/clanek/velikonocni-vareni-inspirace-na-svatecni-menu-40355563

    Ochutnali jste?

    Nejčtenější

    instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1