Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Tříbarevný dýňový cheesecake

Publikováno: 19.11.2021

120 min.
12 porce
Běžná
Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Dýně má jednu geniální vlastnost. Dá se využít naslano i nasladko a vždycky se zaručeným úspěchem. My dnes přicházíme s moučníkem v barvách a chuti podzimu, vonícím po perníku. Takový je tříbarevný cheesecake, kde spodní vrstvu tvoří křupavý korpus, prostřední sýrová náplň a celé to završuje, právě díky dýni, krásně zbarvená oranžová vrstva.

Co budete potřebovat

  • TĚSTO:
    .
  • 90 g
    hladké mouky
  • 90 g
    mandlové mouky
  • 60 g
    třtinového cukru
  • 90 g
    másla
  • 1 lžička
    skořice
  • špetka
    soli
  • NÁPLŇ:
    .
  • 500 g
    Lučiny (Philadephie)
  • 250 g
    měkkého tvarohu
  • 100 g
    třtinového cukru
  • 3
    vejce
  • 180 g
    dýňového pyré
  • 1 lžička
    skořice
  • ¼ lžičky
    perníkového koření

Návod na přípravu

Začneme přípravou dýňového pyré. Budeme potřebovat 1 dýni (ideálně hokaido, ale chuťově se hodí i máslová), kterou rozkrojíme napůl a vydlabeme semínka. Půlky dýně položíme řeznou stranou na plech vyložený pečicím papírem a při 180 stupních upečeme doměkka, což může trvat 45-50 minut. Nebo dýni nakrájíme na menší měsíčky, pak je budeme péct kratší dobu. Upečenou dýni dáme do mixéru a taktéž rozmixujeme dohladka. Pokud použijeme máslovou dýni, pečeme ji také se slupkou a po upečení vydlabeme dužinu, kterou umixujeme. Pyré si můžeme připravit také vařením dýně, což je záležitost časově méně náročná (vaříme nakrájené na malé kousky zhruba 20 min.), nicméně pečením si dýně zachová koncentrovanější chuť. Do receptu budeme potřebovat 180 g pyré, zbytek si můžete uchovat v lednici, kde vydrží asi týden, nebo zamrazit.

A jdeme na pečení. Troubu si necháme zapnutou na 160 stupňů. Dno dortové formy (průměr 26 cm) vyložíme pečicím papírem. Všechny suroviny si vyndáme z lednice, aby měly stejnou teplotu.

Na těsto si mandlovou mouku, hladkou mouku, skořici, třtinový cukr a špetku soli krátce pomixujeme v mixéru. Přidáme změklé máslo a vytvoříme těsto, kterým rovnoměrně vyložíme dno formy. Dáme předpéct do vyhřáté trouby na 15 minut. Poté vyndáme a necháme vychladnout.

Zatím si připravíme náplň, a to tak, že si krátce, nejlépe jen ruční metličkou, prošleháme Lučinu (nebo jiný čerstvý sýr) s tvarohem (ve vaničce) a cukrem. Poté jedno po druhém zašleháme vejce.

Odebereme asi 350 g směsi a dáme stranou. Zbytek nalijeme na předpečený korpus. Odloženou směs prošleháme dohladka se 180 g dýňového pyré, skořicí a perníkovým kořením. Opatrně rozprostřeme na světlou vrstvu, ideálně lžící, aby se vrstvy nepromíchaly, a povrch urovnáme. Vrátíme do trouby a pečeme při 150 stupních 40-50 minut, až bude cheesecake pevný. Před podáváním necháme v lednici alespoň 2 hodiny vychladit.

Zdroj ilustrační fotografie: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)