Trhací chleba (Pull apart bread) voní po česneku a bylinkách

Trhací chleba (Pull apart bread) voní po česneku a bylinkách

Obtížnost
Nízká

Co budete potřebovat

  • hladké mouky  280 g
  • žitné mouky  60 g
  • sušeného droždí  2 lžičky
  • vejce  1
  • mléka  200 ml
  • oleje  4 lžíce
  • cukru  1 lžička
  • soli  2 lžičky
  • NÁPLŇ:
  • másla  60 g
  • česneku  2-3 stroužky
  • čerstvých bylinek  2 lžíce
  • tvrdého sýra  250 g

Postup přípravy

Mouku prosejte do mísy, smíchejte s droždím, cukrem a solí. V mléce lehce prošlehejte vejce a olej a vlijte k mouce. Hnětacím hákem v robotu zadělejte hladké těsto, trvá to tak 5 minut. Případně můžete těsto zadělat i ručně, pak pracujte o něco déle. Vzniklé těsto vložte do mísy, povrch poprašte moukou, mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

Mezitím si z lednice vyndejte máslo a nechte ho při pokojové teplotě povolit. Změklé máslo promíchejte s utřeným česnekem a bylinkami. Ty můžete různě nakombinovat dle vlastní chuti. Skvělé budou petrželka, pažitka, bazalka, oregáno, rozmarýn. Zároveň si připravte i formu na biskupský chlebíček, kterou si vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, nebo vystelte pečicím papírem.

Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, rozválejte ho na obdélník o velikosti přibližně 30x50 cm. Povrch potřete bylinkovým máslem a posypejte nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem. Použít můžete cheddar, goudu či mozzarellu. Nyní plát rozkrájejte na 20 kousků – na 5 pruhů na šířku a na 4 pruhy podélně. Poté skládejte vždy 4 čtverečky na sebe a přeneste je do formy, kam je umístěte nastojato. Postupujte s dalšími, skládejte je za sebou, pěkně jeden za druhým až naplníte celou formu. Takto připravené nechte ještě ¾ hodiny kynout.

V mezičase si zapněte troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto na povrchu potřete buď rozpuštěným máslem nebo rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte podle trouby zhruba 30-40 minut, aby byl chleba propečený, ale ne vysušený. A pak už stačí jen se obrnit trpělivostí a počkat, až chleba alespoň částečně vychladne. A vězte, že to bude opravdu těžká zkouška odolat tomu, neodtrhnout si alespoň kousíček ještě teplý.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Ochutnali jste?

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1