Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Trhací chleba (Pull apart bread) voní po česneku a bylinkách

Publikováno: 24.9.2021

Nízká
Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Vsadíme se, že si tento chlebík doslova zamilujete. Nejen pro jeho vůni, kterou vás bude lákat už při samotném pečení, ale především pro jeho chuť. Na povrchu lehce křupavý a uvnitř měkounká střída ovoněná máslem, česnekem a bylinkami. Právě takovými, které máte rádi. Pak už stačí jen si utrhnout kousek, nebo dva... Sami uvidíte, že tento trhací chleba zmizí rychlostí blesku.

Co budete potřebovat

  • 280 g
    hladké mouky
  • 60 g
    žitné mouky
  • 2 lžičky
    sušeného droždí
  • 1
    vejce
  • 200 ml
    mléka
  • 4 lžíce
    oleje
  • 1 lžička
    cukru
  • 2 lžičky
    soli
  • NÁPLŇ:
    .
  • 60 g
    másla
  • 2-3 stroužky
    česneku
  • 2 lžíce
    čerstvých bylinek
  • 250 g
    tvrdého sýra

Návod na přípravu

Mouku prosejte do mísy, smíchejte s droždím, cukrem a solí. V mléce lehce prošlehejte vejce a olej a vlijte k mouce. Hnětacím hákem v robotu zadělejte hladké těsto, trvá to tak 5 minut. Případně můžete těsto zadělat i ručně, pak pracujte o něco déle. Vzniklé těsto vložte do mísy, povrch poprašte moukou, mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

Mezitím si z lednice vyndejte máslo a nechte ho při pokojové teplotě povolit. Změklé máslo promíchejte s utřeným česnekem a bylinkami. Ty můžete různě nakombinovat dle vlastní chuti. Skvělé budou petrželka, pažitka, bazalka, oregáno, rozmarýn. Zároveň si připravte i formu na biskupský chlebíček, kterou si vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, nebo vystelte pečicím papírem.

Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, rozválejte ho na obdélník o velikosti přibližně 30x50 cm. Povrch potřete bylinkovým máslem a posypejte nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem. Použít můžete cheddar, goudu či mozzarellu. Nyní plát rozkrájejte na 20 kousků – na 5 pruhů na šířku a na 4 pruhy podélně. Poté skládejte vždy 4 čtverečky na sebe a přeneste je do formy, kam je umístěte nastojato. Postupujte s dalšími, skládejte je za sebou, pěkně jeden za druhým až naplníte celou formu. Takto připravené nechte ještě ¾ hodiny kynout.

V mezičase si zapněte troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto na povrchu potřete buď rozpuštěným máslem nebo rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte podle trouby zhruba 30-40 minut, aby byl chleba propečený, ale ne vysušený. A pak už stačí jen se obrnit trpělivostí a počkat, až chleba alespoň částečně vychladne. A vězte, že to bude opravdu těžká zkouška odolat tomu, neodtrhnout si alespoň kousíček ještě teplý.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)