Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Trhací buchta se skořicí a oříšky, anebo s mákem

Publikováno: 26.9.2021

Nízká
Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Tento recept je sladkou verzí trhacího chleba. Přiláká vás vůně skořice a oříšků a jen málokdo zůstane pouze u jednoho odtrhnutého plátku. Úžasný recept na nedělní moučník s názvem trhací buchta je pro vás připraven.

Co budete potřebovat

  • 340 g
    hladké mouky
  • 2 lžičky
    sušeného droždí
  • 2 lžíce
    cukru krupice
  • 200 ml
    mléka
  • 1
    vejce
  • 4 lžíce
    oleje
  • špetka
    soli
  • NÁPLŇ:
    .
  • 60 g
    másla
  • 100 g
    třtinového cukru
  • 2 lžíce
    skořice
  • 80 g
    vlašských ořechů (máku)

Návod na přípravu

Do mísy si prosejeme mouku, přidáme droždí, cukr a špetku soli. V mléce si lehce prošleháme vejce s olejem a vlijeme k mouce. Hnětacím hákem v robotu zaděláme hladké těsto, trvá to tak 5 minut. Těsto můžete zadělat i ručně, pak pracujte o něco déle. Vzniklé těsto necháme v míse, povrch poprášíme moukou, misku přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu.

Mezitím si z lednice vyndáme máslo a necháme ho při pokojové teplotě povolit. Změklé máslo smícháme s cukrem, skořicí a nahrubo nasekanými ořechy. Ty můžete nahradit stejným množstvím máku, máte-li ho radši. Připravíme si formu na biskupský chlebíček, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, nebo vysteleme pečicím papírem.

Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přendáme ho na vál a rozválíme na obdélník o velikosti přibližně 30x50 cm. Povrch potřeme máslovo-oříškovou (makovou) směsí a plát rozkrájejíme na 20 kousků – na 5 pruhů na šířku a na 4 pruhy podélně. Poté skládáme vždy 3-4 obdélníčky na sebe a přenášíme je do formy, kam je umístíme nastojato. Stejně postupujeme s dalšími, skládáme je za sebou, pěkně jeden za druhým až naplníme celou formu. Takto připravené necháme ve formě ještě ¾ hodiny kynout.

V mezičase si zapneme troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto můžeme na povrchu potřít rozpuštěným máslem, ale není to nutné. Formu vložíme do trouby a pečeme zhruba 30-40 minut, aby byla buchta propečená, ale ne vysušená. Necháme ve formě alespoň částečně vychladnout, pokud to ostatní členové rodiny vydrží. Je totiž docela dobře možné, že se od této trhací buchty jen tak neodtrhnout.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)