Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Švestkové šneky aneb švestkový koláč jinak

Publikováno: 10.9.2021

150 min.
12 porce
Běžná
Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Pokud přemýšlíte, co upéct o víkendu za moučník, zkuste tentokrát vsadit na švestkové šneky. Je to vlastně tak trochu švestkový koláč, jen v jiné úpravě. Kromě švestek, jejichž sezóna se právě naplno rozjíždí, a tvarohu, pak do náplně můžete přidat třeba ořechy, mák nebo marcipán!

Co budete potřebovat

  • 300 g
    hladké mouky
  • 30 g
    krupicového cukru
  • 5 g
    sušeného droždí
  • ¼ lžičky
    soli
  • 2
    střední vejce
  • 60 g
    másla
  • 80 ml
    mléka
  • 50 ml
    vlažné vody
  • 250 g
    měkkého tvarohu
  • 1-2 lžíce
    medu
  • 500 g
    švestek
  • 1 lžička
    skořice
  • 2 lžíce
    třtinového cukru
  • vlašské ořechy/mák/marcipán

Návod na přípravu

Do menšího kastrůlku nalijeme mléko, vložíme máslo a společně rozehřejeme, odstavíme z plamene a necháme lehce zchladnout. V míse smícháme všechny sypké suroviny, tedy mouku, cukr, sůl a droždí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme mléko s máslem, přidáme vodu a vajíčka. Zpracujeme těsto, ideálně v robotu, kde ho necháme propracovat zhruba 10 minut. Výsledkem by mělo být řidší, ale krásně elastické těsto. Povrch poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout přibližně hodinu.

Mezitím si připravíme náplň. V misce prošleháme tvaroh se lžící medu. Pokud použijete tvaroh v kostce a byl by příliš tuhý, můžete ho lehce naředit mlékem či smetanou.

Švestky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na drobné, zhruba 1 cm velké kousky. Promícháme je se třtinovým cukrem a skořicí a necháme odležet.

Přichystáme si formu na muffiny, do nichž vložíme vyšší papírové košíčky. Pokud formu nemáte, můžete použít širší dortovou formu, kterou si vystelete pečicím papírem.

Vykynuté těsto rozválíme na plát o velikosti přibližně 50 x 30 cm. Povrch pomažeme tvarohem, ale zhruba 2 cm po jedné delší straně necháme nenamazané. Na tvaroh rovnoměrně poklademe švestky. Nyní můžeme přidat nahrubo nasekané ořechy nebo posypat mákem. Případně můžete po celé ploše rozdrobit na malé kousky marcipán. Šneci tím rázem získají zase jinou chuť, která ale se švestkami velmi dobře ladí. Záleží jen na vašich preferencích.

Těsto začneme od delší pomazané strany stáčet do rolády. Pomocí zubatého nože postupně odkrajujeme asi 4 cm široké šneky, u kterých se pak na jedné straně pokusíme zlehka zmáčknout těsto, aby nám náplň nevytekla. Takto vložíme šneky do připravených košíčků nebo poskládáme vedle sebe do dortové formy (v tom případě je pak dobré šneky mezi sebou pomazat máslem, aby se neslepily). Necháme ještě krátce nakynout a zatím si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Nakynuté šneky pak pečeme zhruba 30 minut.

Zdroj fotografie: autor

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)