Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Podzimní dýňová pomazánka

Publikováno: 8.10.2021

Nízká
Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Taky pro vás využití dýně dosud končilo jen u klasické dýňové polévky? Pak vám rádi rozšíříme váš seznam receptů. Vsadíme se, že tato dýňová pomazánka si mezi nimi najde své místo.

Co budete potřebovat

  • 1
    dýně hokaido
  • 1
    malá červená cibule
  • 2 stroužky
    česneku
  • 1-2 lžíce
    medu
  • 1 lžička
    červené papriky
  • 100 g
    žervé (např. Lučina)
  • 100 g
    čerstvého krémového sýra
  • (např. Philadelphia)
  • 1 hrst
    čerstvé petrželky
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • dýňová semínka

Návod na přípravu

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Dýni důkladně omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na měsíčky. Ty poskládáme na pekáč vystlaný pečicím papírem, zakápneme olivovým olejem, posolíme, opepříme a pečeme doměkka.

Upečenou dýní necháme vychladnout a rozmixujeme dohladka na pyré. Přidáme utřený česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, lžičku červené papriky (můžete vynechat), nasekanou petrželku, med a tvaroh s žervé. Důkladně promícháme nebo prošleháme ručním šlehačem. Podle chuti případně dosolíme.

Podáváme namazané na libovolném pečivu, skvěle ladí k celozrnné bagetce nebo žitnému chlebu. Nebo jen tak s krekry. Povrch posypeme dýňovými semínky.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)