Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Ostružinový cheesecake

Publikováno: 27.8.2021

12 porce
Běžná
Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Chuťově dokonalou kombinaci Lučiny a ostružinové omáčky nabízí tento recept na cheesecake. Právě ostružiny jsou tou pomyslnou třešinkou na dortu, která z tradičního moučníku cheesecake udělá neobyčejný zákusek nejen k nedělní kávě.

Co budete potřebovat

  • 160 g
    sušenek
  • 80 g
    másla
  • 500 g
    lučiny
  • 250 g
    zakysané smetany
  • 4
    vejce
  • 150 g
    krupicového cukru
  • 350 g
    ostružin
  • 50 g
    krupicového cukru

Návod na přípravu

Všechny suroviny na krém vyndejte z lednice s dostatečným předstihem, aby měly při zpracování stejnou pokojovou teplotu, přibližně tak hodinu předem.

Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Dno rozevíratelné dortové formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem.

Sušenky (použijte ty, které máte rádi – BeBe, Club, Esíčka, Derby atd.) rozdrťte pomocí válečku v mikrotenovém sáčku, nebo pomocí robotu/mixéru. Přidejte rozpuštěné máslo a spojte. Směs důkladně napěchujte do formy, nebojte se pořádně přitlačit, třeba pomocí sklenice, aby v korpusu nezbylo jediné prázdné místo či bublina. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Poté vyndejte a nechte vychladnout. Troubu snižte na 160 stupňů.

Mezitím si připravíme náplň. Lučinu (nebo jiný smetanový sýr – např. Philadelphia, anebo použijte tvaroh, máte-li rádi) prošleháme dohladka, ale jen krátce, abychom do krému nevehnali zbytečně moc vzduchu, přidáme zakysanou smetanu, cukr a do hladkého krém postupně zapracujeme všechna vejce. S mísou můžeme několikrát bouchnout o stůl, abychom vyhnali případné vzduchové bubliny. Krém poté opatrně nalijeme na vychladlý korpus, opět, ale tentokrát již jen jemně bouchneme o stůl, necháme minutku stát a vložíme do trouby. V té necháme cheesecake péct po dobu 40-45 minut. Poté zkontrolujte, zda je dort upečený. Měl by být po okrajích pevný a uprostřed se trochu chvět jako sulc, ale nesmí být tekutý (v takové případě mu dejte ještě 5 minut). Troubu vypněte, pootevřete dvířka na šířku vařečky a takto nechte cheesecake v troubě zcela vychladnout. Zajistíte tak, že dort nebude přepečený a popraskaný.

Zatímco se nám dort peče, připravíme si ostružinový přeliv. Několik ostružin si ponecháme stranou na finální zdobení. Ostatní ostružiny vložíme do kastrůlku a na vyšším stupni krátce povaříme až nám pustí šťávu. Tu propasírujeme do čistého kastrůlku, přisypeme cukr a svaříme do hustší konzistence, odstavíme stranou.

Cheesecake vyndáme z trouby, přelijeme ostružinovým přelivem a ozdobíme zbylými ostružinami. Dáme do lednice alespoň na 2 hodiny (ideálně do druhého dne) pořádně vychladit.  

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)