Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Makovo-ořechová bábovka - dokonale vláčná a navíc bezlepková

Publikováno: 29.10.2021

60 min.
Běžná
Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Ať už ze svého jídelníčku vynecháváte mouku dobrovolně, nebo jste nuceni dodržovat bezlepkovou dietu, je pro vás tento recept tím pravým. Věříme ale, že makovo-ořechová bábovka si svou vláčností a plnou chutí získá i vás ostatní, obzvlášť patříte-li k milovníkům máku.

Co budete potřebovat

  • 6
    vajec
  • 150 g
    změklého másla
  • 40 g
    moučkového cukru
  • 100 g
    cukru krupice
  • 220 g
    mletého máku
  • 110 g
    vlašských ořechů
  • ¼ lžičky
    skořice
  • špetka
    soli

Návod na přípravu

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Bábovkovou formu si vymažeme olejem a vysypeme moukou (v případě, že potřebujeme zachovat bezlepkovou variantu, použijeme mouku bezlepkovou nebo kokos).

V jedné míse si vyšleháme změklé máslo s moučkovým cukrem do světlé pěny. Poté postupně zašleháme žloutky, jeden po druhém.

Ve druhé míse si vyšleháme bílky s krupicovým cukrem do tuhého sněhu.

Zvlášť si smícháme mletý mák, jemně namleté vlašské ořechy, skořici a špetku soli.

Do žloutkové směsi střídavě přidáváme vyšlehaný sníh a makovou směs. Dobře, ale zlehka promícháme. Těsto vlijeme do vymazané formy a dáme péct do vyhřáté trouby na 35-45 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí. Bábovku necháme částečně vychladnout ve formě, a poté opatrně vyklopíme.

Bábovka není vůbec suchá, ale naopak krásně vláčná, a to i několik dní po upečení.  

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)