Vodu svaříme v hrnci a necháme vychladnout. Uřízneme si 30–40 větviček máty nebo meduňky, omyjeme a otrháme lístky. Ty vložíme do hrnce s vychlazenou vodou a přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony. Přikryjeme pokličkou a necháme na chladném místě (sklep, lednice) 24 hodin louhovat.
Druhý den směs přecedíme přes plátýnko do čistého hrnce a na sporáku pomalu zahříváme. Postupně přisypeme kyselinu citronovou a třtinový cukr. Mícháme, dokud se nám všechen cukr nerozpustí. Sirup přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme asi 3-5 minut. Ještě horký sirup nalijeme do čistých a suchých lahví a ihned uzavřeme. Sirup skladujeme v chladu a temnu.
Pak již jen stačí rozředit požadované množství sirupu ve studené perlivé či neperlivé vodě a osvěžující letní limonáda je na světě.
Náš tip: Část sirupu nechte po uvaření vychladnout, nalijte do formiček na led a dejte zamrazit. Poté už stačí jen kostičku ledu zalít vodou.