Letní mátový sirup

Letní mátový sirup

Obtížnost
Nízká

Co budete potřebovat

  • máty (meduňky)  30-40 větviček
  • vody  2 l
  • bio citronů  2 ks
  • kyseliny citronové  20 g
  • třtinového cukru  2 kg

Postup přípravy

Vodu svaříme v hrnci a necháme vychladnout. Uřízneme si 30–40 větviček máty nebo meduňky, omyjeme a otrháme lístky. Ty vložíme do hrnce s vychlazenou vodou a přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony. Přikryjeme pokličkou a necháme na chladném místě (sklep, lednice) 24 hodin louhovat.

Druhý den směs přecedíme přes plátýnko do čistého hrnce a na sporáku pomalu zahříváme. Postupně přisypeme kyselinu citronovou a třtinový cukr. Mícháme, dokud se nám všechen cukr nerozpustí. Sirup přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme asi 3-5 minut. Ještě horký sirup nalijeme do čistých a suchých lahví a ihned uzavřeme. Sirup skladujeme v chladu a temnu.

Pak již jen stačí rozředit požadované množství sirupu ve studené perlivé či neperlivé vodě a osvěžující letní limonáda je na světě.

Náš tip: Část sirupu nechte po uvaření vychladnout, nalijte do formiček na led a dejte zamrazit. Poté už stačí jen kostičku ledu zalít vodou.

Ochutnali jste?

Nejčtenější

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1