Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Letní mátový sirup

Publikováno: 6.7.2021

Nízká
Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Máte zahrádku plnou máty nebo meduňky? Můžete si je samozřejmě nasušit na čaj, nebo také zkusit výborný mátový či meduňkový sirup, který bude do letních osvěžujících nápojů jako dělaný.

Co budete potřebovat

  • 30-40 větviček
    máty (meduňky)
  • 2 l
    vody
  • 2 ks
    bio citronů
  • 20 g
    kyseliny citronové
  • 2 kg
    třtinového cukru

Návod na přípravu

Vodu svaříme v hrnci a necháme vychladnout. Uřízneme si 30–40 větviček máty nebo meduňky, omyjeme a otrháme lístky. Ty vložíme do hrnce s vychlazenou vodou a přidáme na kolečka nakrájené, pecek zbavené citrony. Přikryjeme pokličkou a necháme na chladném místě (sklep, lednice) 24 hodin louhovat.

Druhý den směs přecedíme přes plátýnko do čistého hrnce a na sporáku pomalu zahříváme. Postupně přisypeme kyselinu citronovou a třtinový cukr. Mícháme, dokud se nám všechen cukr nerozpustí. Sirup přivedeme k varu a na mírném ohni povaříme asi 3-5 minut. Ještě horký sirup nalijeme do čistých a suchých lahví a ihned uzavřeme. Sirup skladujeme v chladu a temnu.

Pak již jen stačí rozředit požadované množství sirupu ve studené perlivé či neperlivé vodě a osvěžující letní limonáda je na světě.

Náš tip: Část sirupu nechte po uvaření vychladnout, nalijte do formiček na led a dejte zamrazit. Poté už stačí jen kostičku ledu zalít vodou.

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)