Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Koláč plný jablek

Publikováno: 1.10.2021

60 min.
12 porce
Nízká
Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Tomuto podzimnímu moučníku jen tak neodoláte. Je totiž doslova plný jablek. Těsto pochopitelně nechybí, ale díky velkému množství jablečných plátků je koláč krásně vláčný, šťavnatý a voňavý. Pokud jsme vás nalákali, neváhejte a upečte si tento rychlý a na přípravu jednoduchý jablkový koláč s námi.

Co budete potřebovat

  • 3
    vejce
  • 100 g
    třtinového cukru
  • 150 ml
    mléka
  • kůra z ½ citronu
  • 120 g
    hladké mouky
  • 2 lžičky
    prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 5
    velkých jablek
  • šťáva z ½ citronu

Návod na přípravu

Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Dortovou formu o průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, nebo vyložíme pečicím papírem.

Jablka oloupeme a na struhadle nakrájíme na velmi tenké plátky. (Pokud na struhadle nemáte plátkovač, můžete použít kráječ na sýr.) Plátky jablek pokapeme šťávou z půlky citronu, aby nezhnědly.

Ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme nastrouhanou kůru z půlky citronu a špetku soli. Zašleháme mléko a nakonec hladkou mouku, ve které jsme předtím promíchali prášek do pečiva. K těstu přisypeme jablka a důkladně, ale zlehka promícháme. Možná se vám bude zdát, že je jablek hodně, ale tak je to naprosto v pořádku. Těsto nalijeme do dortové formy a vložíme do vyhřáté trouby. Zde pečeme asi 40-50 minut na 180 stupňů. Pak už stačí jen počkat, než jablečný koláč vychladne. Dobrou chuť!

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

 

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)