Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Kmínový krém

Publikováno: 30.4.2020

4 porce
Nízká
Veronika Vágnerová

Redaktorka

Více o autorovi

Kmín kořenný se v lidovém léčitelství užívá na úpravu trávení a léčbu nechutenství. Obsahuje aromatické silice karvon a limonen, díky nimž se zvyšuje tvorba trávicích šťáv a uvolňuje se žluč. Uklidňuje podrážděný žaludek, podporuje činnost žlučníku a jater. Pomáhá také s plynatostí, proto je možné hodit ho do hrnce při vaření cizrny spolu s anýzem či fenyklem. Všechny tyto bylinky mají aromatické silice a tvoří základ dětských čajů bojující se střevní kolikou. Na srovnání zažívání u dospělých je ale skvělá kmínová polévka. Je rychle hotová, zklidní rozhozený žaludek a k uvaření stačí suroviny, které mají všichni doma.

Co budete potřebovat

  • 1 lžíce
    tuku
  • 2 lžíce
    celého kmínu
  • 1-2 lžíce
    hladké mouky
  • 1 l
    vývaru
  • kořenová zelenina
  • sůl, pepř, libeček dle chuti
  • smetana

Návod na přípravu

Na tuku nebo sádle opražte kmín, zaprašte moukou a vytvořte jíšku. Přelijte postupně vývarem s předvařenou kořenovou zeleninou, dobře rozmíchejte a provařte alespoň 10 minut. Na závěr rozmixujte a podávejte s trochou smetany na zjemnění. Kořenovou zeleninu můžete nahradit bramborami a vejcem.

Více se o zdravontích účincích kmínu můžete dočíst v našem článku Co všechno víte o kmínu? Pomůže s trávením i nedostatkem železa.

Zdroj fotografie v tomto článku: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)