Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Jihočeská kulajda

Publikováno: 22.10.2021

60 min.
4 porce
Běžná
Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Teploty nám pomalu klesají a není nic příjemnějšího, než se po návratu z venku dobře prohřát. Třeba porcí poctivé domácí polévky. Taková tradiční jihočeská kulajda nejen zahřeje, ale i dokonale zasytí, takže může skvěle posloužit jako hlavní chod.

Co budete potřebovat

  • 70 g
    másla
  • 50 g
    hladké mouky
  • 1 l
    drůbežího vývaru
  • 1 hrst
    sušených hub
  • 3
    velké brambory
  • 250 ml
    smetany ke šlehání
  • 1
    bobkový list
  • 5 kuliček
    pepře
  • 3 kuličky
    nového koření
  • 125 ml
    octa
  • 50 g
    cukru krupice
  • 4
    vejce
  • kopr
  • sůl

Návod na přípravu

Alespoň hodinu předem si namočíme velkou hrst sušených hub ve 100 ml vody.

Ve větším hrnci si rozpustíme máslo, vsypeme mouku a upražíme světlou jíšku. Přilijeme vývar a důkladně promícháme, aby nám nevznikly hrudky. Dále přidáme namočené houby i s vodou a přivedeme k varu. Do hrnce vhodíme koření, osolíme a vaříme na mírném ohni. Asi po 15 minut přidáme oloupané a na menší kousky pokrájené brambory a opět přivedeme k varu. Zvolna vaříme dalších asi 25 minut, do změknutí brambor.   

Mezitím si v menším kastrolu rozpustíme cukr (jako na karamel), zalijeme octem a necháme svařit zhruba na polovinu.

Jakmile jsou brambory v polévce měkké, přilijeme po částech svařený ocet s cukrem. Průběžně ochutnávejte, je možné, že nepoužijete ani celé množství. Nakonec do polévky vlijeme smetanu, a jakmile začne polévka vřít, ostavíme ji z ohně. Ochutnáme, případně ještě osolíme a dochutíme octem, a máte-li rádi, můžete přidat pokrájený kopr.

Ke kulajdě nesmí v žádném případě chybět vajíčka. Záleží na vás, zda si uvaříte vejce zastřená nebo jednoduše naměkko. V takovém případě si dejte vařit vodu a v momentě varu do ní opatrně lžící vložte vejce přímo z lednice. Jakmile začne voda opět vřít, stopněte si přesně 4 minuty. Vejce poté vyjměte z vody, zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.

Polévku rozlijte do talířů a doprostřed každého vložte vejce.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)