Jihočeská kulajda

Jihočeská kulajda

Obtížnost
Běžná
Počet porcí
4
Doba přípravy
60 minut

Co budete potřebovat

  • másla  70 g
  • hladké mouky  50 g
  • drůbežího vývaru  1 l
  • sušených hub  1 hrst
  • velké brambory  3
  • smetany ke šlehání  250 ml
  • bobkový list  1
  • pepře  5 kuliček
  • nového koření  3 kuličky
  • octa  125 ml
  • cukru krupice  50 g
  • vejce  4
  • kopr 
  • sůl 

Postup přípravy

Alespoň hodinu předem si namočíme velkou hrst sušených hub ve 100 ml vody.

Ve větším hrnci si rozpustíme máslo, vsypeme mouku a upražíme světlou jíšku. Přilijeme vývar a důkladně promícháme, aby nám nevznikly hrudky. Dále přidáme namočené houby i s vodou a přivedeme k varu. Do hrnce vhodíme koření, osolíme a vaříme na mírném ohni. Asi po 15 minut přidáme oloupané a na menší kousky pokrájené brambory a opět přivedeme k varu. Zvolna vaříme dalších asi 25 minut, do změknutí brambor.   

Mezitím si v menším kastrolu rozpustíme cukr (jako na karamel), zalijeme octem a necháme svařit zhruba na polovinu.

Jakmile jsou brambory v polévce měkké, přilijeme po částech svařený ocet s cukrem. Průběžně ochutnávejte, je možné, že nepoužijete ani celé množství. Nakonec do polévky vlijeme smetanu, a jakmile začne polévka vřít, ostavíme ji z ohně. Ochutnáme, případně ještě osolíme a dochutíme octem, a máte-li rádi, můžete přidat pokrájený kopr.

Ke kulajdě nesmí v žádném případě chybět vajíčka. Záleží na vás, zda si uvaříte vejce zastřená nebo jednoduše naměkko. V takovém případě si dejte vařit vodu a v momentě varu do ní opatrně lžící vložte vejce přímo z lednice. Jakmile začne voda opět vřít, stopněte si přesně 4 minuty. Vejce poté vyjměte z vody, zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.

Polévku rozlijte do talířů a doprostřed každého vložte vejce.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Ochutnali jste?

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1