Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Jahelník se švestkami jako koláč nebo muffiny

Publikováno: 17.9.2021

60 min.
Nízká
Martina Drtinová

Redaktorka

Více o autorovi

Milujete sladké, ale dáváte přednost zdravější variantě? Pak je jahelník pro vás tím pravým. Použít můžete jakékoli ovoce, ale protože máme sezónu švestek, vsadili jsme na ně. Recept je velmi jednoduchý a je jen na vás, zda si upečete jahelník v podobě koláče nebo muffinů.

Co budete potřebovat

  • 200 g
    jahel
  • 700 ml
    mléka (i rýžového/mandlového)
  • 6 lžic
    datlového nebo javorového sirupu
  • 1
    vanilkový pudink
  • 300 g
    švestek
  • 2 lžíce
    másla
  • citronová kůra
  • sůl
  • skořice/mák (nemusí být)
  • kokos na vysypání formy

Návod na přípravu

Jáhly dvakrát spaříme vroucí vodou. Vložíme ideálně do dvouplášťového hrnce, přilejeme 500 ml mléka, špetku soli a uvaříme doměkka. Trvá to zhruba 15 minut. Poté odstavíme z ohně, vmícháme asi 4 lžíce datlového nebo javorového sirup, máslo a citronovou kůru. Necháme lehce vychladnout.

Mezitím si vymažeme pekáček nebo koláčovou formu máslem a vysypeme kokosem. Ve zbývajících 200 ml mléka promícháme vanilkový pudink se dvěma lžícemi sirupu. Švestky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

Polovinu jahelné kaše dáme do pekáčku/formy a zalijeme polovinou mléka s rozmíchaným pudinkovým práškem. Povrch poklademe rozpůlenými švestkami. Pokud máte rádi, můžete je posypat skořicí nebo mákem. Na švestky navršíme druhou polovinu jahelné kaše a opět zalijeme druhou polovinou pudinku. Na povrch opět poklademe a lehce přitlačíme půlky švestek.

Pekáček/formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 30-40 minut. Jahelník podáváme ještě teplý, ale báječně chutná i studený.

Tip na závěr: Jahelník nemusíte péct ve formě jako koláč, ale upéct můžete i jednotlivé porce ve formičkách na muffiny. V takovém případě kaši ani pudink nerozdělujte na poloviny, ale rovnou společně promíchejte. Švestky pokrájejte na menší kousky a rovněž vmíchejte do kaše. Touto směsí naplňte formičky na muffiny a dejte péct. Díky přidanému pudinku krásně drží tvar a hodí se tak jako skvělá svačinka dětem do školy.

Zdroj fotografie Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)