Domácí veka

Domácí veka

Obtížnost
Běžná

Co budete potřebovat

  • hladké mouky  500 g
  • mléka  300 ml
  • másla  70 g
  • soli  1 lžička
  • čerstvého droždí  25 g
  • (nebo 10 g sušeného) 

Postup přípravy

Ve velké míse smícháme prosátou mouku, nadrobené droždí, sůl a mléko. Nakonec do těsta promíchejte změklé máslo. V elektrickém robotu vypracujte hladké kynuté těsto, trvá to přibližně 10 minut. Správně by se mělo samo odlepovat od stěn mísy a být krásně hladké. Těsto nechte dvě hodiny kynout.

Troubu předehřejte na 210 stupňů. Těsto rozdělte na 2 stejně velké díly a vytvarujte veky. Jednoduše rozválejte na placku a z té udělejte ruličku. Boční okraje zastrčte dovnitř, třeba jako u štrůdlu. Nechte ještě půl hodinky kynout na plechu. Večky nemusíte potírat vůbec, nebo pro hezký lesk a pevnější kůrčičku potřete před pečením osoleným vajíčkem s mlékem.

Těsně před vložením do trouby postříkejte plech vodou, která při pečení vytvoří páru. Pečte dozlatova.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Ochutnali jste?

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1