Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více se dočtete zde

Domácí veka

Publikováno: 25.5.2020

Běžná
Eva Matoušková

Redaktorka

Více o autorovi

Jedli jste někdy chlebíčky z pravé domácí veky? Je krásně máslová a vláčná, a opravdu není složité ji připravit.

Co budete potřebovat

  • 500 g
    hladké mouky
  • 300 ml
    mléka
  • 70 g
    másla
  • 1 lžička
    soli
  • 25 g
    čerstvého droždí
  • (nebo 10 g sušeného)

Návod na přípravu

Ve velké míse smícháme prosátou mouku, nadrobené droždí, sůl a mléko. Nakonec do těsta promíchejte změklé máslo. V elektrickém robotu vypracujte hladké kynuté těsto, trvá to přibližně 10 minut. Správně by se mělo samo odlepovat od stěn mísy a být krásně hladké. Těsto nechte dvě hodiny kynout.

Troubu předehřejte na 210 stupňů. Těsto rozdělte na 2 stejně velké díly a vytvarujte veky. Jednoduše rozválejte na placku a z té udělejte ruličku. Boční okraje zastrčte dovnitř, třeba jako u štrůdlu. Nechte ještě půl hodinky kynout na plechu. Večky nemusíte potírat vůbec, nebo pro hezký lesk a pevnější kůrčičku potřete před pečením osoleným vajíčkem s mlékem.

Těsně před vložením do trouby postříkejte plech vodou, která při pečení vytvoří páru. Pečte dozlatova.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

 

Nemáte ještě svůj účet?

Zaregistrujte se a získáte u nás zcela zdarma řadu výhod :)