Začneme přípravou těsta na pizzu. Droždí nadrobíme do vlažné vody, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Odvážíme mouku, smícháme ji se solí, přidáme kvásek, pivo a olivový olej. Zaděláme hladké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Mezitím si připravíme cibulovou marmeládu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na trošce oleje opékáme cibuli po dobou přibližně 15 minut. Poté ji zasypeme cukrem a počkáme, až zkaramelizuje. Přilijeme vinný ocet a necháme odpařit. Osolíme, opepříme, přidáme lístky ze 2 snítek čerstvého tymiánu, zalijeme oběma víny a vaříme na středním plameni přibližně 20-30 minut, občas promícháme. Tekutina by se měla z větší části odpařit a cibulová marmeláda tím zhoustnout. Hotovou směs odstavíme. Na pizzu pravděpodobně nepoužijeme celou várku, ale to vůbec nevadí. Zbytek dejte do sklenice, uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží vám takto až měsíc. A použít ji můžete nejen na pizzu, ale poslouží i jako skvělý doplněk třeba k paštice, či k steaku.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části a každou rozválíme do kruhu. Pomažeme je olivovým olejem, potřeme cibulovou marmeládu a poklademe na kolečka nakrájeným měkkým kozím sýrem nebo kozím sýrem s bílou plísní.
Tip:
Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů přibližně 15 minut, dokud nejsou okraje dozlatova.
Toto těsto na pizzu je univerzální, takže pokud zrovna neholdujete cibuli či kozímu sýru, obložte si ji dle libosti a fantazie.
Dobrou chuť!