Patříte k milovníkům pizzy? Pak jste zde správně. Zkuste si s námi připravit domácí pizzu podle našeho receptu. Cibulová marmeláda se zde krásně snoubí s kozím sýrem, uvidíte, že si vaše chuťové buňky přijdou na své. Anebo si jen připravte kynuté těsto na pizzu podle základního receptu a dejte si na ni vše, co máte rádi - rajčata, šunku, mozzarellu, žampiony atd.
Co budete potřebovat
-
400 ghladké mouky
-
250 mlvlažné vody
-
3 lžícepiva
-
2 lžíceolivového oleje
-
25 gčerstvého droždí
-
špetkasoli a cukru
-
1 kgčervené cibule
-
4 lžícetřtinového cukru
-
4 lžícevinného octa
-
150 mlčerveného vína
-
100 mlportského vína
-
sůl, pepř, čerstvý tymián
-
1 válečekměkkého kozího sýra
-
nebo kozí sýr s bílou plísní na povrchu
Návod na přípravu
Začneme přípravou těsta na pizzu. Droždí nadrobíme do vlažné vody, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Odvážíme mouku, smícháme ji se solí, přidáme kvásek, pivo a olivový olej. Zaděláme hladké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Mezitím si připravíme cibulovou marmeládu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na trošce oleje opékáme cibuli po dobou přibližně 15 minut. Poté ji zasypeme cukrem a počkáme, až zkaramelizuje. Přilijeme vinný ocet a necháme odpařit. Osolíme, opepříme, přidáme lístky ze 2 snítek čerstvého tymiánu, zalijeme oběma víny a vaříme na středním plameni přibližně 20-30 minut, občas promícháme. Tekutina by se měla z větší části odpařit a cibulová marmeláda tím zhoustnout. Hotovou směs odstavíme. Na pizzu pravděpodobně nepoužijeme celou várku, ale to vůbec nevadí. Zbytek dejte do sklenice, uzavřete a uchovejte v lednici. Vydrží vám takto až měsíc. A použít ji můžete nejen na pizzu, ale poslouží i jako skvělý doplněk třeba k paštice, či k steaku.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 části a každou rozválíme do kruhu. Pomažeme je olivovým olejem, potřeme cibulovou marmeládu a poklademe na kolečka nakrájeným měkkým kozím sýrem nebo kozím sýrem s bílou plísní.
Tip:
- Pizzu můžeme nejprve poklást plátky oblíbené šunky, na ni pak namazat marmeládu a pokrýt sýrem.
- Skvělá bude pizza také v kombinaci s čerstvými fíky, kterými můžete povrch pizzy poklást střídavě se sýrem.
Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů přibližně 15 minut, dokud nejsou okraje dozlatova.
Toto těsto na pizzu je univerzální, takže pokud zrovna neholdujete cibuli či kozímu sýru, obložte si ji dle libosti a fantazie.
Dobrou chuť!