Čokoládový mud cake neboli blátivý dort

Čokoládový mud cake neboli blátivý dort

Obtížnost
Běžná
Počet porcí
12
Doba přípravy
150 minut

Co budete potřebovat

  • hořké 60% čokolády  200 g
  • másla  250 g
  • vroucí vody  170 ml
  • instantní kávy  2 lžíce
  • třtinového cukru  150 g
  • mléka  125 ml
  • vejce  3
  • hladké mouky  300 g
  • kakaa  25 g
  • prášku do pečiva  2 lžičky
  • jedlé sody  ½ lžičky
  • soli  ½ lžičky
  • smetany (min. 30%)  200 g
  • hořké 60% čokolády  200 g

Postup přípravy

Troubu si předehřejeme na 150 stupňů, dno dortové formy o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem. Ten použijeme i na boky formy tak, aby ji alespoň o 5 cm převyšoval.

Máslo a nalámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo v kastrůlku na mírném ohni. Přilijeme kávu rozpuštěnou ve vroucí vodě, přisypeme cukr a společně dobře vymícháme do hladké konzistence. Odstavíme a ručním šlehačem zašleháme studené mléko. Za stálého šlehání přidáme postupně všechna vejce.

Ve druhé míse si smícháme všechny zbylé sypké suroviny, tedy mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl. Prosejeme do čokoládové směsi a společně šleháme na nižší otáčky do hladké hmoty bez žmolků.

Těsto nalijeme do dortové formy a pečeme v předehřáté troubě 1,5-2 hodiny. Špejlí si ověříme, zda je korpus propečený. Po vyndání z trouby necháme korpus ve formě vychladnout, poté ho opatrně vyndáme, odstraníme pečicí papír. Pokud není povrch rovný, můžeme ho lehce seříznout.

Nyní máte dvě možnosti finální úpravy. Pokud máte rádi kombinaci čokoládového dortu s marmeládou, korpus vodorovně prokrojte a spodní část pomažte marmeládou dle chuti. Skvěle se hodí rybízová nebo třeba pomerančová. Chcete-li dort čistě čokoládový, tuto fázi vynechejte a nechte korpus vcelku. Obě varianty ale budeme polévat čokoládovou polevou (resp. čokoládovou ganache). Tu si připravíme jednoduše. Do kastrůlku nalijeme smetanu a zahřejeme těsně pod bod varu. Nalijeme na nalámanou čokoládu a vymícháme dohladka. Necháme lehce zchladnout.

Korpus si přendáme na mřížku, podložíme talířem nebo tácem, aby měla poleva kam stékat. Celý dort pomalu přelijeme polevou, aby nám stékala i na boky, případně si můžeme pomoci nožem. Takto necháme ztuhnout. Pokud byste přece jen neměli čokolády ještě dost, můžete si hned po polití povrch ozdobit dle fantazie třeba čokoládovými hoblinkami. Anebo sekanými pistáciemi či vlašskými ořechy.

Zdroj fotografie: Shutterstock.com

Ochutnali jste?

Nejčtenější

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1