Zdraví pod lupou: Váha není jen číslo

Zdraví pod lupou: Váha není jen číslo

Číslice na váze toho vlastně moc neřeknou, většinou jen vyděsí. Ale věděli jste vůbec, že naše tělo se skládá z tuku, svalů, kostí a vody a důležitý je jejich správný poměr? Proto dva lidé, kteří váží 70 kg, mohou vypadat naprosto jinak. U jednoho ideální váha, u druhého klidně i lehká obezita.

Můžete hubnout, ale vaše váha přitom může stoupat

To proto, že nabíráte svalovou hmotu. Proto je číslo na váze opravdu jen orientační a neměli bychom se jím zbytečně zabývat. Pro lepší orientaci je vhodnější měřit se krejčovským metrem. Úbytek několika centimetrů v pase totiž rozhodně není to samé, co úbytek několika kilogramů. Anebo situaci sledujte prakticky – jsou vám kalhoty najednou volné? Super! Při hubnutí jde přece o to, zda jsme spokojeni a ne o nějaké dvou či trojciferné číslo.

Pomoct může i BMI

Neboli Body Mass Index. Tenhle jednoduchý výpočet vás zařadí do tabulky, kde se dozvíte, zda máte vzhledem ke své výšce podváhu, správnou váhu, nebo nadváhu. Lidská osobnost se však těžko vejde do nějaké tabulky, proto se zaměřte na své tělo i z jiného úhlu pohledu.

Váha je jedna věc, ale jak se vlastně cítíte?

Čím víc se snažíte zhubnout, tím víc je vám nanic? Psychosomatika zde totiž hraje obrovskou roli, a problém často netkví v těle, ale v hlavě. Urputná touha po krásné postavě nás velmi snadno může začít ovládat. Najednou se kolem ní točí náš svět. Je pochopitelné, že tudy cesta nemůže vést..

Přestaňte směřovat svou pozornost k dokonalým modelkám

Média na nás pálí stovky fotografií s celebritami, které vypadají dokonale. Na všech obrázcích jsou krásní a štíhlí lidé, kteří mají i perfektní vlasy, tváře bez vrásek a souměrnou postavu. V nás samých to pak vzbouzí pocit, že bychom také chtěli a měli být takoví. Ideál krásy neustále posouvá své hranice, které jsou pro běžné smrtelníky nereálné. Bohužel se nelze ubránit tomu, abychom se s ním srovnávali. Uvědomme si ale, že ve většině případů se díváme na vyretušované snímky, které jsou realitě na míle vzdálené.

Zbavte se nezdravých návyků. Hned teď

Není to však o tom, že ze spíže vyhodíte všechny zásoby čokolády a místo ní nakoupíte pohanku. Skutečná změna musí proběhnout ve vaší hlavě. Neupínejte se na číslo, které vám ukazuje váha nebo BMI. Nevyčítejte si, že jste si kávu osladili kostkou cukru navíc. Zkrátka, přestaňte trýznit sami sebe za to, že nemůžete zhubnout. Pohlédněte na své tělo jako na schránku, ve které je váš život, o nějž pečujte. Jednejte sami se sebou láskyplně a uvidíte, že pokud se přijmete takoví, jací jste, začnou se dít změny. Lidské tělo je důmyslně naprogramované – a bude-li mu dobře, bude s vámi spolupracovat.

Hubnutí není o restrikcích

Chcete-li si dlouhodobě zachovat zdravou váhu, pak je třeba držet se správného životního stylu a nikoli diet. Ty mají vždy jen dočasný efekt, protože ve většině případů fungují na principu toho, že něco nesmíte. Zakazují určité potraviny, přikazují příslušné množství pohybu. Dlouhodobý efekt však restrikcemi získat nelze. Myšlenka, že už si nikdy nesmíte dát jídlo, které milujete, jinak zase ztloustnete, vás totiž dlouho bavit nebude.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1