Zdraví pod lupou: Syndrom neklidných nohou

Zdraví pod lupou: Syndrom neklidných nohou

Ačkoli syndrom neklidných nohou znají lékaři už od počátku novověku, nebyla zatím zcela rozpoznána příčina. Vědci se vesměs shodují na původu v problémech s nervovou soustavou, ale také na žilním onemocnění. A protože stres a špatný životní styl mají souvislost s nemocemi všeobecně, považují se i za původce syndromu neklidných nohou. Nejde sice o tak vážný problém, zato dokáže pěkně otrávit život.

Syndrom neklidných nohou? Mravenčení, bolest nohou, svědění a těžké nohy

Zkrátka mnoho nepříjemných pocitů v oblasti dolních končetin. Bolest sice sama o sobě není tak velká, ale protože je vleklá a neustávající, pacient v podstatě nemá chvilku klidu. To je velký nápor na psychiku, kdy je snadné propadnout beznaději a vyčerpání. Postižený má neustálé nutkání pohybovat či cukat nohama a v pokročilém stádiu úleva nepřichází ani v noci. Syndrom neklidných nohou tedy může provázet mnoho doprovodných potíží – problémy se spánkem, podrážděnost, únava a deprese.

Když přejde fyzická bolest do hlavy

Řada osob se syndromem neklidných nohou se bohužel dostane do fáze, kdy nemoc narušuje jejich běžný život. Dlouhodobá nespavost vzniká nepravidelným a přerušovaným spánkem, a postupem času má nevyhnutelný vliv na duševní zdraví. Problémy soustředit se mají dopad na práci a učení se, a kvůli zhoršené kvalitě spánku je obtížné plnohodnotně prožít den. Je důležité snažit se zachovat klid a udržet si dobrou náladu, jak jen to jde. Pokuste se zůstat nad věcí a se syndromem neklidných nohou se naučte žít. Přijetí a pochopení problému je pro psychiku mnohem lepší, než se neustále ptát, proč nás to potkalo, a kdy už to skončí. Syndrom neklidných nohou totiž zcela vyléčit v podstatě nejde.

Pomůže změna životního stylu

Zaměřte se více na své potřeby a vlastní zdraví. Zdravý jídelníček a pohyb jsou samozřejmostí! Pokud je to možné, věnujte se denně cvikům na nohy a naprostému odpočinku či meditaci. Dopřejte nohám relaxaci ve formě masáže, nebo perličkové lázně. Příjemná je také chůze po oblázcích, nebo rolování gumového míčku s hroty ploskou nohy. Smysly pohladí i krémy na nohy s přírodními esencemi, které trochu uleví od pocitu těžkých nohou. Tyhle podpůrné možnosti nemoc nevyléčí, ale pohlazení na duši a péče o sebe sama významně podpoří psychickou pohodu.

Hořčík na křeče

Mírnější potíže jako křeče, brnění nohou a otoky může vyřešit hořčík. Více ho potřebují fyzicky aktivní lidé, těhotné ženy, senioři, nebo osoby, které ho ve stravě přijímají málo. Hořčík je minerál, který se podílí na mnoha metabolických procesech v těle a naše svaly ho potřebují pro svou správnou funkci. Vedle toho je potřebný i pro boj se stresem. Na syndrom neklidných nohou je hořčík často předepisován jako první. Až pokročilá stádia se řeší léky.

Homeopatika pomáhají lépe

Samozřejmě není radno zanedbat vyšetření odborníkem či se přestat řídit jeho doporučeními. Mnozí pacienti, které trápí syndrom neklidných nohou, často považují za úspěšnější užívání homeopatik před klasickými léky. Oproti nim nemají vedlejší účinky a jejich předepsání předchází konzultace s homeopatem, který se na lidské zdraví přece jen dívá jinak. A to nám může pomoci hlavně u nemocí, které postihují tělo i ducha. Často v ordinacích lékařů postrádáme pochopení a osobní přístup, který nám alternativní medicína dá. A pocit, že se nám někdo skutečně věnuje a chce nám pomoci, má ohromnou sílu!

I když je syndrom neklidných nohou nesmírně obtěžující a náročný na psychiku, není to nemoc, kterou byste silou vůle nedovedli zvládnout!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1