Zdraví pod lupou: Proč naše tělo potřebuje minerály

Zdraví pod lupou: Proč naše tělo potřebuje minerály

Minerály si organismus sám nevytváří, přesto tvoří značnou část našeho těla. Na které minerály se zaměřit právě teď, abychom podpořili imunitu?

Minerální vody – český fenomén

Lidé si všimli účinků vody vyvěrající z podzemí už ve středověku. Nejen, že ji používali zevně jako koupele, ale užívali ji vnitřně. Postupem času se přišlo na to, že prameny mají různé složení a obsažené minerály léčí nejrůznější obtíže. Na tomto základě vznikly minerální vody. Některé pro běžné pití, jiné se specifickými účinky – na srdce, pro lepší zažívání, nebo pro řešení dýchacích obtíží. Dnes už si kvůli jejich snadné dostupnosti ani neuvědomujeme, že minerální voda není jen tak obyčejné pití! Skvěle doplní potřebné minerály, má osvěžující chuť, a dokonce ji můžeme i inhalovat.

Pozor na průjmy a další ztráty vody z těla

Zvýšené pocení, zvracení nebo průjem znamenají krom nepříjemných pocitů ještě jedno: dochází při nich k velkým ztrátám vody a zároveň minerálů. Jestliže vás během onemocnění potrápí víc než jednou, určitě minerály doplňujte. Je to důležité pro průběh nemoci a rychlejší uzdravení. Při nedostatku minerálů jsme unavení a bez síly. Pozor také v létě, kdy se potíme všichni! Běžná voda z kohoutku je bohužel velice chudá a vyplatí se ji občas nahradit minerálkou.

Selen a zinek na imunitu

Zejména v této době je potřeba imunitu opravdu podporovat. Většina z nás se navíc dlouhodobě nachází pod tlakem, nastavená opatření zasahují do našich životů a psychika dostává zabrat. Právě náš psychický stav s imunitou úzce souvisí a jednoduše se dá říct, že když nás neskolí nachlazení samotné, tak imunitu naruší zhoršená psychika. Teď už nestačí jíst ovoce, je důležité doplňovat nejen vitamíny, ale i minerály. Každý z nich totiž podporuje naše zdraví trochu jinak, a jen společně se zaslouží o silnou imunitu ve všech ohledech. Výzkumy poslední doby ukazují, že důležitý je zejména selen a zinek.

Draslík a hořčík na svaly

Dvojka, která vám pomůže od křečí i únavy. Potřebujeme je také pro správnou funkci nervového systému, což se svaly úzce souvisí. Za tímto účelem je fajn občas vodu nahradit minerálkou s vyšším obsahem hořčíku a draslíku, dát si banán, nebo třešně. Nedostatek hořčíku a draslíku může formou iontových nápojů doplňovat každý, kdo rád sportuje. Podpoříte tím činnost svalů při zátěži a současně jejich regeneraci. Navíc i naše srdce je sval. Doplňováním draslíku prospíváte celému kardiovaskulárnímu systému!

Kdy sáhnout po doplňku stravy s minerály?

Vždy, když se nacházíte ve větší zátěži. To je nejen během nemoci, ale také v období těhotenství, menopauzy, přípravy na sportovní výkon, v seniorském věku, ale třeba i v případě, že máte náročné povolání, potýkáte se se stresem, nebo pokud jste kuřáci. Ačkoli minerály najdeme v mnoha potravinách a pestrá zdravá strava je jednoznačně základ, ne každý takový jídelníček má. Leckdo nestíhá snídaně a v poledne se odbyde bagetou či něčím podobným, a pak je jeho jídelníček o minerály logicky ochuzen. Doplňky stravy pomohou nejen s jejich doplněním – obvykle komplexně posilují imunitu, nebo dodávají energii.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1