Zdraví pod lupou: Postrach jménem diastáza

Zdraví pod lupou: Postrach jménem diastáza

Týká se hlavně maminek po porodu a osob, které mají kvůli cvičení nebo náročné fyzické práci nadměrnou zátěž břišních svalů. Může nás na ni upozornit zvláštně povislá kůže a vyklenuté břicho. Co přesně se s naším tělem děje, když máme rozestup svalů a diastázu?

Když se od sebe břišní svaly vzdalují

Představte si pomyslný pekáč buchet. Ten je sice dobře viditelný u lidí, kteří mají břišní svaly pěkně vypracované, ale pro představu anatomie našeho těla poslouží dobře. Jednotlivé buchtičky jsou propojené, a zároveň oddělené slabší vazivovou vrstvou, které se říká Linea alba. Při běžném stavu je tohle vazivo elastické, aby se svaly mohly přirozeně rozestoupit, když bříško roste. Ne vždycky se ale bez problémů vše vrátí do své původní podoby…

Rozdíl mezi diastázou a rozestupem svalů

I když pro laika jde o hodně podobnou věc, kvůli správné léčbě je důležité provést vyšetření, které nám řekne, jak moc velký problém máme. Zatímco rozestup břišních svalů se dá často řešit snáze, protože jednotlivé svaly se pomyslně posunou ze svého původního místa jinam, diastáza je složitější. U té může dojít i ke znehodnocení tkáně, kterou si lze představit třeba jako rozsáhlou plochou jizvu. Tato tkáň je hodně vytahaná, sama se již nesmršťuje, a proto způsobuje vyklenuté bříško, jako by tam byla vycpávka. Často se tato situace týká žen po porodu, ale neznamená to, že by muži byli ušetřeni. Druhou hlavní příčinou diastázy nebo rozestupu bývá nadměrná zátěž a nesprávně prováděné cviky na břicho.

Břišní svaly drží naše tělo pohromadě

Pokud se bavíme o diastáze a rozestupu břišních svalů, musíme to pojmout zeširoka. Naše tělo je jako velice dobře propojená stavebnice. Svaly mají za úkol celkové držení těla, a pokud na některém místě nefungují, začne se tahle stavebnice hroutit, protože jí chybí nezbytná součástka. To je důvod, proč nás kvůli problému v oblasti břišních svalů bolí něco jiného – třeba na zádech, nebo na nohou. Svaly jsou však i svěrače, a dalším častým důsledkem diastázy je proto inkontinence. Nejde tedy jen o svalovou hmotu, ale o napětí svalů a šlach a jejich případné přetížení, které se díky propojení celého těla může z místa, kde vzniklo, přenášet i jinam.

Problém je nejčastější po porodu

Je úplně logické, že bříško, které se 9 měsíců zvětšovalo a kde se musel najít prostor pro miminko, po porodu nemusí mít stejnou podobu. Udává se, že zhruba 70 % žen potrápí rozestup svalů či diastáza. Břišní svaly už se nemusejí vrátit tam, kde byly. Kvůli tomu je velmi důležité poporodní cvičení, které pomáhá nejen na svaly (tipy na cvičení přinášíme v článcích Cvičit se dá i s malým dítětem. Takže konec výmluv., Cvičení po císařském řezu). Možná si řeknete, že vám nejde o nějakou dokonalou postavu, a vystouplé bříško vám až tak nevadí. Tady ale není podstatný vzhled, nýbrž zdraví. Nevyřešená diastáza se může projevit až s věkem, kdy nám přivodí bolesti zad či jiné obtíže.

Při řešení diastázy to chce odborníka

Ačkoli na internetu najdete spoustu návodů na cviky na břicho, doporučujeme vždy konzultaci s lékařem, fyzioterapeutem, nebo odborníky přímo na diastázu. U každého člověka vypadá jinak a univerzální návod neexistuje. Důležitá je správná diagnóza, na kterou naváže cvičení na míru. Až budete trochu zorientovaní, můžete se nechat inspirovat i návody z webu. A nejde jen o cviky na břicho – při řešení diastázy se budete věnovat i stimulaci kůže na břiše, správnému držení těla a učení se novým pohybovým stereotypům.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1