Zdraví pod lupou: Noční můra jménem spánková paralýza

Zdraví pod lupou: Noční můra jménem spánková paralýza

Řadíme ji mezi poruchy spánku, které se objeví třeba jen dvakrát za život. Častěji je to u mladých lidí, a nezřídka bývá na vině alkohol a omamné látky. Spánková paralýza ale může navštívit i osoby, které jsou pod dlouhodobým stresem. A to je v dnešní době snad každý z nás…

Na pomezí snění a bdění

Asi jste slyšeli o tom, že proces usínání a snění se dělí do několika částí. Mají přesný řád a průběh, a dalo by se to přirovnat k počítačovému programu, kdy samotný počítač je náš mozek. Ovšem ani ten není neomylný, a pokud se zadrhne přechod z jedné fáze spánku do druhé, vzniká porucha spánku. Jakási odchylka v programu. Bývá to při usínání nebo probouzení se. Při spánkové paralýze mozek běží, ale tělo spí. My se můžeme téměř probudit a poznat, zda se jedná o realitu či sen. Mozek si ale stále myslí, že spíme, proto se nemůžeme hýbat ani mluvit. A protože se dostáváme do stavu, který není běžný, můžeme zažít nečekaně ošklivé věci a dost možná největší strach v životě.

Nenechte se vyděsit halucinacemi

Sluchové halucinace i zrakové halucinace jsou poměrně častým jevem, kterým je spánková paralýza doprovázena. Jakkoli to zní zvláštně, je to normální! Pravděpodobně zažijete halucinace poprvé v životě a může vás to dost vyděsit, ale vězte, že se to zkrátka stává a chyba není ve vás. Pokuste se zachovat klid, dokud potíže neodezní. Soustřeďte se na svůj dech a zůstaňte ležet ještě nějakou dobu, aby došlo k uklidnění. Co vlastně můžete od halucinací čekat? Uvidíte nejrůznější postavy, které mohou i zaútočit proti vám. Mohou to být neurčité věci, stíny či temnota. Zvláštní zvuky, jako by u vás doma někdo byl. Oba typy halucinací se mohou mísit a jednoduše řečeno, nebývají pozitivního rázu.

Člověk si připadá jako zkamenělý

Spánková paralýza spočívá v nemožnosti se hýbat ani mluvit. V našem těle najdeme několik typů svalstva. To, které tvoří orgány, nemůžeme ovládat vůlí. To druhé, např. svaly na končetinách, ovládat můžeme (třeba když se rozhodneme zvednout nějaký předmět). Ovšem spánková paralýza ovládne i tyto svaly a my se nemůžeme pohnout. Nemůžeme ovládat hlasivky, a tedy ani křičet hrůzou. Je to skutečně pocit, jaký jindy nezažijete, jako by ochrnulo celé tělo. Důležité je, že spánková paralýza neovládne naše orgány, ani životně důležité funkce – plíce dál dýchají a srdce bije. Tento šílený pocit samozřejmě odezní, někdy za pár minut, ale může to trvat i více hodin.

Nepodceňujte spánkový cyklus

Moderní doba se snaží předběhnout sebe samu a být rychlejší než přirozený vývoj. Kvůli důrazu na výkon jsme se přizpůsobili, a proto pracujeme víc, než bychom měli, a spíme méně, než je třeba. Kvalita spánku se nesmírně podceňuje a známá průpovídka „vyspím se přece v hrobě“ u leckoho zdomácněla. Faktem ale je, během spánku v těle probíhají procesy, které se při bdění uskutečnit nemohou. Je to něco jako čistění a údržba disku v počítači. Nejspíš jste už zažili, že po pár letech se vám počítač rozbil. Náš mozek a celé tělo fungují podobně, a pokud nemají dostatek spánku, nemohou dlouhodobě správně fungovat. Běží na omezený režim, a to si nese daň v podobě autoimunitních onemocnění či psychických problémů. Spánkový cyklus je jasný řád. Každý den vstávat a usínat ve stejný čas – a to i o víkendu a o dovolené. Mozek si na režim navykne, a tím mu hodně usnadníte práci. Dospělý člověk by měl spát denně 8-9 hodin, ne méně. Děti a senioři ještě víc.

Co způsobuje spánkovou paralýzu?

To, o čem slýcháme stále častěji – stres, nezdravý životní styl, zanedbaná životospráva, samozřejmě alkohol a drogy. Neustále omílaná témata. Ty vedou často k psychickým potížím, které ve spánkovou paralýzu časem vyústí. Dost možná ale i k mnoha dalším problémům.

Ačkoli je spánková paralýza nejděsivějším zážitkem v životě, není vždy nutné vyhledat lékaře. Mnoho lidí ji zažije jen párkrát, a to lze opravdu považovat za jakousi krátkodobou chybu systému. Pokud ale spánková paralýza ovlivní váš běžný život, nebo máte pocit, že jste to zkrátka nezvládli, poraďte se s odborníkem. Dost možná je to pouhý signál těla, že potřebuje kompletní revizi. 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1