Zdraví pod lupou: Není růže jako růže

Zdraví pod lupou: Není růže jako růže

Historie této nemoci sahá až do středověku. Tehdy se jí říkalo „oheň svatého Antonína“, údajně podle egyptského poustevníka, který byl prý schopen tyto potíže léčit. Růže postihuje častěji ženy, ale u mužů se obvykle projeví dřív.

Růže (erysipel) je akutní infekční povrchové onemocnění kůže vyvolané ve většině případů bakteriemi z rodu streptokoků, které mohou způsobovat také angínu, revmatickou horečku nebo impetigo (nakažlivá kožní infekce). 

K propuknutí růže stačí pár hodin

Růže má velmi krátkou inkubační dobu – příznaky se rozvíjejí během několika hodin po vniknutí streptokoků do těla. Přibližně v 80 procentech postihuje kůži dolních končetin (může ale zasáhnout také obličej). Postižené oblasti zde svým tvarem připomínají motýla – jeho pomyslná křídla dosahují nad lícní kosti a tělo se nachází v oblasti kořene nosu. Tyto projevy doprovází celkové příznaky, jako je horečka (kolem čtyřicítky), bolesti hlavy, zimnice nebo třes. Nemoc proto ve svých počátcích může připomínat běžnou chřipku. Pacienti mohou trpět také zažívacími potížemi, nevolností či zvracením.

Příznaky růže: červená kůže a zvětšené uzliny

Zasažená oblast má zřetelné okraje, je zarudlá a mohou se v ní nacházet dolíčky, podobně jako u pokožky s celulitidou. Na omak je výrazně teplá a oteklá. Dochází také k tvorbě puchýřů. Pokud prasknou, vznikají eroze (oděrky). Při těžkém průběhu se v zaníceném podkoží objevují abscesy, dutiny naplněné hnisem. Dalšími projevy může být tzv. purpura – purpurové pláty, které vznikají jako následek krvácení do kůže. Často bývají postiženy také příslušné uzliny, které bolí a jsou zvětšené, takže se dají snadno nahmatat. Komplikace mohou nastat v případě, kdy u těžkých puchýřovitých forem dojde k poškození hlubších tkání, nebo když infekce pronikne až na svalovou vrstvu a vytvoří se rozsáhlý neohraničený zánět (flegmóna).

Z jizev strach mít nemusíte

Ke stanovení diagnózy stačí pouhý pohled na kůži, kde je často patrné místo, kudy infekce vstoupila do těla. Pouze v nejasných případech je třeba odebrat vzorek kůže a odeslat ji k rozboru. Velmi vzácně lékař nařídí vyšetření na magnetické rezonanci (souvisí-li růže s postižením kloubů a kostí). Léčbu je nutné zahájit co nejdřív nasazením antibiotik penicilinového typu. Ta se většinou užívají ve formě tablet, a to po dobu 14 dnů. V těžších případech se podávají přímo do žíly – pacient potom musí být hospitalizován. Příznaky jako horečka či nevolnost obvykle ustoupí po jednom až dvou dnech. Vymizení kožních příznaků však trvá i několik týdnů. V zasažených místech naštěstí nezůstávají žádné jizvy, postižená pokožka se prostě sama oloupe.

Ohrožená skupina – cukrovkáři

Vzniku růže napomáhá celá řada věcí. Rizikovým faktorem jsou hlavně různá kožní poranění, a to zvláště u lidí s oslabenou imunitou. Rozvoji infekce nahrávají také plísňová onemocnění, špatně se hojící ranky od hmyzího štípnutí, ale také různé cévní choroby, bércové vředy nebo onemocnění lymfatického systému. Ve větším ohrožení je rovněž kůže s vředy či jinými zánětlivými projevy, popálená a jinak poškozená pokožka. Spouštěčem nemoci může být i nezdravý životní styl, HIV infekce, cukrovka a nefrotický syndrom (soubor příznaků provázející různé typy onemocnění ledvin).

Pozor na oděrky a škrábance

Především je třeba vždy dobře vyléčit záněty nosohltanu způsobené streptokoky. Dále je důležité předcházet problémům s nedostatečným cévním zásobením dolních končetin. Dotyčný by se měl také pokud možno vyhýbat různým kožním poraněním. Zbytečně pak dochází k dalším recidivám onemocnění (opakovaný vznik erysipelu komplikuje život téměř třetině všech pacientů). Někdy však samotná růže zaviní poškození lymfatických cév v zasažené oblasti a nemoc se pak neustále vrací. Takovým pacientům lékaři většinou doporučí dlouhodobé preventivní podávání penicilinu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1