Zdraví pod lupou: Laryngitida. Jak ji poznat a léčit?

Zdraví pod lupou: Laryngitida. Jak ji poznat a léčit?

Častěji potká děti, ale ani dospělým se nevyhýbá. Zatímco ti zvládnou léčbu doma, u dětí je nezřídka nutná hospitalizace. Laryngitida se totiž projevuje nečekaně během noci, proto nás může pěkně vyděsit.

Zánět hrtanu

Larynx je latinský výraz pro hrtan, který vypadá jako trubice, kterou vzduch prochází do průdušnic a dále do plic. Jeho zánět – laryngitida je tedy onemocnění dýchacího ústrojí. Hrtan a jeho okolí otečou a zrudnou, a tím se zmenší prostor, kudy může proudit vzduch. Podobně jako meluzína v komíně nemocný vydává sípavé zvuky. Víc než nepříjemný štěkavý kašel je nebezpečný právě otok. Dýchací cesty u dospělého otečou jen částečně, ale u dětí zvětší svůj objem o víc než polovinu, a dochází k nedostatečnému proudění vzduchu do plic.

Štěkavý kašel

Protože v blízkosti hrtanu se nacházejí i hlasivky, a protože hrtan se nepodílí jen na dýchání, ale také na tvorbě hlasu, provází laryngitidu často až děsivý kokrhavý nebo štěkavý kašel. Funkce hlasu je zkrátka omezena. Laryngitida u dětí se ještě více komplikuje pláčem a neklidem – ty ještě víc podporují otok. Proto je velmi důležité udržet dítě v klidu, s přísunem čerstvého, spíše chladnějšího vzduchu.

První pomoc u mrazáku

Laryngitida u dětí může přijít překvapivě rychle, a první pomoc při vážném stavu může poskytnout lednice a mrazák. Ledový vzduch pomůže mírně zklidnit dýchací cesty, dokud se k dítěti nedostane lékař. Dobré je i zvlhčování vzduchu  doma, zejména v zimě, kdy bývají byty přetopené.

Léčba laryngitidy

Zánět hrtanu způsobují viry běžného nachlazení – tedy chřipka. Neplatí na ně antibiotika, a velký význam nemají ani léky na kašel. Sráží se pouze horečka, pokud je vysoká. Léčba spočívá v klidu, případném tlumení příznaků a vyčkávání. Důležité je co nejméně mluvit, abychom nenamáhali hlasivky.

Laryngitida může být i chronická

Rozlišuje se akutní laryngitida a chronická laryngitida. Ta vzniká nedůsledným doléčením, přecházením nachlazení a často dlouhodobým pobytem ve špinavém prostředí a kouřením. Tkáň dýchacích cest a hlasivek se poškodí a velmi špatně léčí.

Na co si dávat pozor?

Laryngitida u dětí se často rozvine v kombinaci více faktorů. Oslabená imunita, nachlazení, a zároveň namáhání hlasivek křikem a pláčem, anebo pobytem ve znečištěném či zakouřeném prostředí. Onemocnění dýchacích cest můžeme tedy předcházet častým pobytem na čerstvém vzduchu, a čistým ovzduším doma. Mnoha rodičům pomůže čistička vzduchu a zvlhčovač vzduchu, ale i uklizený pokojíček. Méně se v něm totiž drží prach a nečistoty.

Dostatečný přísun vitamínů

Je jasné, že všechny faktory způsobující onemocnění dýchacích cest ovlivnit nemůžeme. V našich silách je ale postarat se o svou imunitu. Což bychom ostatně měli dělat po celý rok. Začít v říjnu, kdy se blíží sezóna chřipek, je totiž pozdě. Imunita se buduje dlouhodobě, a to jak dostatečnou fyzickou aktivitou, tak pestrým jídelníčkem plným vitamínů. To je možná důvod, proč vám přijde, že doplňky stravy vám nikdy nefungovaly. Pokud jste je začali užívat ve chvíli, když už na vás něco leze, nestačily vůbec zapůsobit. Chybu rozhodně neuděláte s omega-3 mastnými kyselinami. A to ani u dětí. Dnes navíc na trhu najdete i produkty, které kromě obsahu kvalitního rybího tuku obsahují i vitamíny D, E a A a j Třeba ve tvaru rybiček, které děti ocení. Právě s konzumací ryb mají děti problém nejčastěji, a uvedená kombinace skvěle posiluje imunitní systém dlouhodobě.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1