Zdraví pod lupou: Kvasinky v těle

Zdraví pod lupou: Kvasinky v těle

Kvasinky se běžně vyskytují na naší kůži, sliznici i ve střevech a není na tom nic nebezpečného. Problém nastane, když se přemnoží. Kvasinek je mnoho druhů, ale my se nejčastěji setkáme s kvasinkou Candida albicans. Pokud se přemnoží v ústech (hlavně u dětí), nazýváme tento stav soor, nebo moučnivka. V oblasti intimních partií je to lidově mykóza či kvasinková infekce, nebo kandidóza.

Přemnožené kvasinky: Jak je poznám?

Opravdu snadno. Když se kvasinky namnoží, jsou oku viditelné. Je to bílý povlak a nepravidelné shluky či hrudky, kterých si všimnete většinou pár dní po tom, co pociťujete nepříjemné příznaky. Pálení, svědění a bolest, typický zápach a u někoho i velké chutě na sladké a pečivo. Ať už máte podezření na kvasinky kdekoli, platí, že rychlejší vyhrává. Čím více se namnoží, tím je léčba složitější a delší. Kvasinky se množí rychle, takže je typické, že se problémy do pár dnů vrátí, pokud jsme zaléčení podcenili. Myslete i na své blízké – sexuálně přenositelná je mykóza, ale neměli bychom např. ani pít z hrnku po dítěti, které mělo moučnivku, nebo používat ručník osoby, která má mykózu na nohou.

Odepřete kvasinkám to, co jim chutná

Je to klíčem pro léčbu i prevenci. Kvasinky lépe prospívají a množí se, když mají ideální podmínky. Nejraději mají, když jíme hodně cukrů, výrobků z mouky a pijeme alkohol. Existuje protikvasinková dieta, která vylučuje pečivo (hlavně to sladké), knedlíky a těstoviny, samozřejmě veškeré dezerty, ale i droždí a mléko. Vzdát se také musíte rýže a brambor – zkrátka jako příloha v protikvasinkové dietě funguje pohanka, jáhly nebo kroupy. Tím to však nekončí. Kvasinkám svědčí, když užíváte antibiotika a hormonální antikoncepci. A jak tomu bývá u všech nemocí – stres a nezdravý životní styl jsou rovněž živnou půdou pro jejich šíření.

Nepříjemné svědění intimních partií

Setká se s ním během života většina žen. A zatímco některé potrápí třeba jen dvakrát, jiné ženy řeší vleklé potíže řadu let. Ženy doplácí na to, že jejich pohlavní orgány, konečník a močová trubice leží blízko sebe, a tak zde kvasinky snadno putují. Proto se mohou dostat z trávicího ústrojí do pochvy – stačí pouze, když nepoužijeme správně toaletní papír. Mykóza intimních partií se nejlépe léčí kombinací krému a globulí a pomůže i výše zmíněná protikvasinková dieta. Základem je i šetrná hygiena a volné bavlněné prádlo. Pozor – mykóza se také snadno přenese od partnera, který však vůbec nemusí pociťovat příznaky!

Léčba z lékárny

Je běžně dostupná a pravděpodobně máte nějaký přípravek už doma. Ať jde o mykózu na kůži nebo v oblasti pochvy, používá se antimykotikum ve formě krému nebo tablet. Podle koncentrace existuje bez lékařského předpisu i s ním. Pečlivě dodržujte způsob i délku užívání! Pokud použijete málo přípravku, skončíte léčbu moc brzy, nebo mezi aplikacemi nedodržíte doporučené časové odstupy, dáváte tím kvasinkám ideální podmínky pro získání rezistence a opětovné namnožení. I když už projevy na kůži nejsou vidět, neznamená to, že jsou všechny kvasinky pryč!

Je to i v hlavě

Nelze ani říci, jak nepříjemná mykóza je, pokud s ní bojujeme už po několikáté za sebou. Na dlouho zabije intimní život, omezí ve výběru oblečení, jídelníčku i v běžných aktivitách. Z psychosomatického hlediska je ohromně důležité nepropadnout pocitu beznaděje a myšlence, že už se to nezlepší. Naše tělo a mysl spolu neustále komunikují a je prokázáno, že stres a strach vyplavují do organismu koktejl hormonů a chemických látek, které nemoci podporují. Naopak pozitivním myšlením a radostí můžeme složení tohoto koktejlu změnit tak, abychom byli zdraví. Kvasinky nejsou vaše chyba. Bohužel mají někteří lidé ke kvasinkovým infekcím větší sklony než jiní.

Jestli jste zkusili už úplně vše a stále jste v začarovaném kruhu, možná vaši duši už unavuje neustálá nervozita z toho, kdy to zase přijde. Tak hlavu vzhůru, bude lépe!

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1