Zdraví pod lupou: Když je močový měchýř příliš aktivní

Zdraví pod lupou: Když je močový měchýř příliš aktivní

Hyperaktivní močový měchýř je téma, které musí řešit zhruba každý 6. dospělý po čtyřicítce. Zároveň jste o něm možná ani neslyšeli – málokdo se totiž tímhle problémem chce chlubit. O co konkrétně jde?

Nepříjemné problémy na toaletě

Hyperaktivní močový měchýř je stav, kdy máme potřebu jít na malou víckrát než 8x za den. Velice často jsou mu přidružené další potíže: noční močení a inkontinence. Typicky je známe spíš u mužů, kteří jimi trpí při zvětšené prostatě, ale hyperaktivní močový měchýř trápí skoro stejnou měrou ženy. Prakticky jde o to, že už 20 minut po návštěvě toalety má nemocný pocit, že musí jít znovu. Dojde k neúplnému vyprázdnění, a tím pádem k téměř neustávajícímu nutkání.

Příčinou hyperaktivního měchýře může být infekce i močové kameny

Hyperaktivní močový měchýř obvykle způsobí prodělaná infekce močových cest, močové kameny, zvětšená prostata a v horších případech i zhoubná onemocnění. Zkrátka stavy, při kterých dochází ke změnám v oblasti močového ústrojí. Při diagnostice se vyšetřuje břicho, u mužů prostata, a dělají se laboratorní testy krve a moči. Používají se také zobrazovací metody, které vyloučí např. přítomnost cyst.

Jak lze problém řešit?

Existují léky, které snižují nutkání na močení, a v krajnějších případech operace, která pomůže zvýšit kapacitu močového měchýře. Důležitý je ale i trénink: vědomé prodlužování intervalu, kdy vydržíme nejít na toaletu. Zpočátku postačí snaha oddálit vyprázdnění jen o pár minut.

Řešení nejen potíží s močením – posilování pánevního dna

Svaly pánevního dna tvoří jakýsi pletenec, který obklopuje svěrače a pohlavní ústrojí. Ale jsou i důležitou součástí celého trupu! Jejich posílení tak může pomoci od bolesti zad a břicha, a hlavně pomůžou s lepším držením těla. Samozřejmě je pánevní dno zásadní také pro gynekologickou oblast. V případě hyperaktivního močového měchýře jsou výborné tzv. Kegelovy cviky vhodné pro muže i ženy.

Jde o soubor cvičení v různých pozicích. Úplní nováčci by si nejdříve měli uvědomit polohu jednotlivých svalů pánevního dna. Stahujte je tak, jako byste chtěli zadržet močení a vnímejte, v jakých místech došlo ke stažení.

Hledáte motivaci k posilování pánevního dna? Není tajemstvím, že tím docílíte i silnějších prožitků při milování!

Hyperaktivní močový měchýř zasáhne do života

Osoby, které jím trpí a jsou v pokročilejší fázi, často strádají hlavně psychicky. Nechtějí chodit nikam, kde by nebyla v blízkosti toaleta. Raději oželí cestování či dovolenou, jen aby se jim nestala nepříjemná nehoda. A protože nikomu není příjemné chlubit se tímto problémem na veřejnosti, nechodí nemocní raději ani na návštěvy ke známým, aby se vyhnuli vyptávání, kam to pořád odbíhají. Izolace od lidí působí na psychiku velmi neblaze a je důležité věnovat se při léčbě močového měchýře také duševní stránce.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1