Zdraví pod lupou: Když děti trápí molusky

Zdraví pod lupou: Když děti trápí molusky

Molusky existují ve více typech a některé mohou chytit i dospělí. Přesto jsou však hlavně trápením pro předškoláky. Podobně jako neštovice jsou nakažlivé a projevují se puchýřky. Přečtěte si, co na ně platí a co můžete udělat proto, aby se vašim dětem vyhnuly obloukem.

Svědivé pupínky kdekoli na těle

Objevují se na rukou, na trupu, v oblasti genitálií, ale dokonce i na chodidlech. Puchýřky obsahují tekutinu a způsobují úporné svědění. V dětských kolektivech se může nakazit až 10 % dětí. Problém je v tom, že inkubační doba může trvat skoro dva měsíce, takže se infekce v kolektivu vleče. Nejde o příliš vážné onemocnění. Svědící puchýřky ale znepříjemňují život a malé děti je často rozškrábou, čímž si infekci roznášejí dál.

Sklony k moluskám mají navíc hlavně děti, které trpí na atopický ekzém a které mají sníženou imunitu.

Molusky určitě řešte včas

Mají totiž tendenci se množit. Čím víc jich je, tím složitější a delší bude léčba. Virus, který molusky zapříčiňuje, je obsažen hlavně v tekutině uvnitř. Proto určitě puchýřky neškrábejte ani nepropichujte.

V mírném počátečním stadiu může být účinným pomocníkem tea tree olej, nebo propolisová tinktura. Mají schopnost puchýřky vysušit a navíc vydezinfikovat. Oblíbená jsou i homeopatika. Pokud už je molusek víc, neobejdete se bez masti od lékaře. Existuje však také laser nebo vypalování tekutým dusíkem, což je konec konců často nejrychlejší a nejefektivnější řešení. Co se příliš nevyplatí, je domácí experimentování. Pokud máte nejrůznější gely a mastičky na hojení kůže, nesnažte se je kombinovat a používat bez rozmyslu. Na molusky téměř neúčinkují, a navíc byste si je zbytečně roznesli na další místa po těle.

Molusky řešte co nejdříve také proto, aby se nenakazili další lidé. Dá se říci, že situace je trochu podobná neštovicím, kdy se používáním stejného ručníku nebo jiných předmětů v domácnosti mohou nakazit i další členové rodiny.

Existuje prevence molusek?

Ano, ale prakticky jde jen o univerzální rady: každý by měl mít svůj vlastní ručník, žínku a snažit dodržovat hygienické návyky, obzvlášť pak na veřejných místech. Opatrnost je na místě při návštěvě bazénů, společných šaten, toalet a sportovních zařízení. Molusky jsou do jisté míry otázkou dobré imunity, takže není od věci dbát na svou obranyschopnost. Hýbejte se s dětmi na čerstvém vzduchu, dopřejte jim pestrou stravu, bohatý pitný režim a snažte se podporovat jejich duševní pohodu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1