Zdraví pod lupou: Kdy je pocení ještě normální

Zdraví pod lupou: Kdy je pocení ještě normální

Máme se pocení tolik bránit? I když jsou koláče na košili společensky nepřípustné a odér linoucí se celou tramvají opravdu nic smyslného, má pocení pro náš organismus důležitý význam. V jakém případě bychom ale měli být ve střehu?

Kdy je pocení úplně běžné?

Každý jsme originál, a to platí i ohledně pocení. Někdo má zkrátka sklony potit se víc, než jiní a není na tom nic závažného. Stejně tak se fyziologie našeho těla mění s věkem. Klidně se může stát, že potíže s pocením nebo návaly horka pocítíme až ve stáří. Zcela přirozené je potit se při fyzické zátěži, ve stresu, nebo když máte strach, ale třeba i po konzumaci pálivého jídla. A samozřejmě během teplého počasí.

Pocení má důležitou funkci

Pot ochlazuje tělo, ať už přijde příčina zvenčí nebo zevnitř, a pomáhá tak udržovat stálou tělesnou teplotu. A to nejen v letním parnu, ale i při horečce. Dále odplavuje z těla toxiny, takže hlavně v počátku nemoci se doporučuje pocení, kterým se nachlazení léčí. Ostatně běžné prostředky pro léčbu nemoci pocení podporují.

Těhotenství, menopauza a andropauza

Všechna tato životní období žen i mužů jsou spojena s hormonálním systémem, který mimo jiné řídí i pocení. Nadměrné pocení či návaly horka a často i noční pocení jsou v tuto chvíli běžným projevem, který naštěstí bývá dočasný. Pocení během menopauzy a andropauzy lze řešit i doplňky stravy, obsahujícími ideálně šalvěj, zlatobýl nebo přesličku.

Pocení nohou a nepříjemný zápach

I pocení nohou je běžná věc, leč hodně nepříjemná. Pocit vlhkých nohou může zmírnit pudr, ten však příliš neřeší příčinu, pouze vstřebá vodu do sebe. Co však dokáže potrápit více, než samotné pocení, je zápach. Ten vzniká proto, že se ve vlhkém prostředí lépe množí bakterie a plísně – praví původci zápachu. Na místě je důkladná a častá hygiena a praní ponožek na 60 stupňů. Nejobtížněji se zápach dostává z obuvi. Vůně do bot a spreje fungují na principu překrytí zápachu, proto se snažte obuv spíš poctivě větrat a vždy dobře vysušit, aby bakterie neměly tak dobré podmínky k množení.

Kdy navštívit lékaře?

Onemocnění, která nadměrné pocení i noční pocení doprovází, je celá řada. Z těch nejčastějších je to onemocnění štítné žlázy, srdeční choroby, obezita, nádorová onemocnění, a všeobecně poruchy hormonálního systému. Není třeba panikařit, ale zpozornět bychom měli, když se naše pocení nápadně vychýlí z normálu. To znamená například to, že máme náhlý masivní nával horka, i když na to netrpíme. Nebo pokud pocení doprovází i třesavka, tlukot srdce či malátnost. O návštěvě lékaře přemýšlejme i tehdy, pokud se z ničeho nic potíme mnohem víc oproti normálu a netýká se nás ani zmíněná menopauza, nebo třeba nedávno prodělané nachlazení. A na to, že není něco v pořádku, nás upozorní i neobvyklý zápach, který bývá ukazatelem na jaterní onemocnění.

Pohlídejte si pitný režim

Potíme se celou plochou kůže, která má u dospělého člověka skoro dva metry čtvereční, a je tedy naším největším orgánem. Vypotit litr vody se zdá jako šílenost, jenže při ploše dvou metrů je to jako nic, a proto v létě, nebo při nemoci, ztrácíme pocením i několik litrů vody za den. Je ohromně důležité tento objem dostat do těla zpátky! Vodu potřebují všechny naše orgány, a pokud by tento stav trval déle, hrozí nám dehydratace organismu. K doplnění tekutin je vhodná čistá voda a minerálky. Potem totiž přicházíme také o důležité minerální látky.

Jakou zvolit kosmetiku?

Nejčastěji máme na výběr mezi deodorantem (nebrání pocení, ale může pomoci pot absorbovat a překrýt ho vůní) a antiperspirantem, který už pomáhá pocení snižovat a obvykle je trvanlivější. Kromě nich existují ještě silnější varianty na předpis, které jsou proti pocení účinnější, avšak k tělu trochu drastické. Na nadměrné pocení existují už i kosmetické zákroky. Jedním z nich je aplikace botulotoxinu do podpaží. Ten tlumí aktivitu potních žláz. Druhou je laser, který zredukuje počet potních žláz. Obě metody si jistě najdou mnoho příznivců i odpůrců. Přece jen, pocení je přirozená věc našeho těla.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1