Nezapomeňte na stařeckou demenci. Poznejte ji včas!

Nezapomeňte na stařeckou demenci. Poznejte ji včas!

Jak už z názvu vyplývá, pod pojmem stařecká demence se skrývá vážné degenerativní onemocnění, jehož typickým znakem je postupně se zhoršující intelekt a poruchy paměti. Jde o onemocnění, které se vyskytuje zejména u osob starších 60 let. Pro zmírnění či oddálení projevů onemocnění je důležité rozpoznat stařeckou demenci včas. My vám poradíme, jak na to.

Co je stařecká demence

Stařecká demence je vážné degenerativní onemocnění vznikající v důsledku změn mozkové tkáně. Onemocnění se týká především lidí starších 60 let a projevuje se postupným zhoršováním intelektových funkcí. Změny jsou zaznamenávány v myšlení, orientaci, paměti, schopnosti učení se, úsudku aj. Stařecká demence se však neprojevuje jen v rovině psychické, ale zanechává následky i v rovině fyzické. U nemocného dochází ke zpomalení pohybové aktivity a fyzické slabosti a únavy. Všechny tyto negativní změny stařecké demence pak mají zásadní dopad na každodenní život nemocného člověka.

Demencí trpí i rodina

Stařeckou demencí však netrpí jen samotný pacient, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale také jeho rodina. Postupné zhoršování paměti a myšlení vede k neschopnosti vykonávat běžné aktivity jako je např. nákup, návštěva lékaře, cesta autobusem. Zejména problémy s pamětí znemožňují jak běžné fungování, tak schopnost péče o sebe sama. Nemocný je tak odkázán na pomoc nejbližších.

Příčina stále neznámá

Za vznikem stařecké demence stojí celá řada faktorů, ale konkrétní příčinu bohužel určit nelze. Jako nejčastější příčina vzniku a rozvoje tohoto vážného onemocnění bývá uváděna Alzheimerova choroba. Dalšími onemocněními, která se mohou na stařecké demenci podílet je např. také Huntingtonova či Creutzfeldt-Jakobova choroba, syfilis, ale i nádory na mozku.

Stařeckou demenci rozpoznejte včas

I když stařecká demence může zpočátku působit jako běžné projevy stárnutí, je třeba být na pozoru. Včasnou diagnostikou lze totiž projevy demence mírnit, což je jak pro pacienta, tak pro rodinu velmi důležité. Zpočátku si nemocný těžko vybavuje jména, zpomalují se myšlenky, zhoršuje se schopnost uchovávat informace. Díky tomu bohužel postupně dochází ke zhoršování soběstačnosti. Vzhledem k tomu, že jde o komplexní onemocnění, objevují se u nemocného také změny osobnosti, jako jsou např. změny nálad, deprese, ale také bludy a halucinace. Častými projevy stařecké demence jsou problémy s vyjadřováním, myšlením, plánováním, ztráta hodnot a zábran, emoční labilita a oploštělost, ale také agresivita.

Léčba stařecké demence

Stařecké demence patří bohužel mezi onemocnění, na která neexistuje léčba. Nemocným jsou však podávány léky, které degenerativní změny zpomalují. Čím dříve je stařecká demence diagnostikována, tím dříve je započata léčba a oddáleny či zmírněny projevy onemocnění. Včasné odhalení onemocnění je pro nemocné a pro jejich rodiny naprosto zásadní.

Prevence

Jako prevence proti stařecké demenci je doporučován trénink mozkových funkcí. Vhodné jsou křížovky, sudoku, ale také učení se novým věcem. Nebude překvapením, že základem prevence je zdravý životní styl s přiměřenou pohybovou aktivitou. Zdravá strava s dostatkem vitamínů, minerálů, vlákniny a omega-3 mastných kyselin, které přispívají ke správné funkci mozku. Je proto vhodné obohatit jídelníček o potraviny bohaté na omega-3 kyseliny, nebo využít doplňky stravy s jejich obsahem. Zapomenout nesmíme ani na dostatečně dlouhý spánek a eliminaci stresu.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1