Vyběhněte za zdravím!

Vyběhněte za zdravím!

Také každé ráno potkáváte cestou do práce spoustu lidí v běžeckém a říkáte si, co na tom mají? Zkuste to a uvidíte! Běhání má řadu benefitů.

Co vám běh přinese?

Běh má jednu nespornou výhodu oproti jiným sportům – nezáleží na tom, kolik vám je a jakou sportovní minulost máte za sebou. Začít můžete i tehdy, pokud jste doposud pohybu moc nedali. A proč se pustit právě do běhání?

  • jedná se o jeden z nejpřirozenějších sportů pro naše tělo
  • nezruinuje vás fyzicky
  • má pozitivní vliv i na naši psychiku (vyčistíte si hlavu a na chvíli zapomenete na starosti)

 

Přínos i pro zdraví

Pravidelné běhání zlepší především vaši fyzickou kondici. Už se nebudete zadýchávat při chůzi do schodů, nebo při dohánění autobusu. Kromě toho běh posiluje imunitní systém a také krevní oběh a srdce. Pomůže vám i tehdy, pokud máte problémy s nespavostí, nebo když se snažíte hubnout. Navíc vás nebije energií a zlepší náladu. A to i tehdy, pokud si nedáváte žádné speciální cíle, ale běháte prostě jen pro radost.

Jak začít běhat?

Jestliže neuběhnete ani pár metrů bez toho, aniž byste se pořádně zadýchali, bude pro začátek ideální takzvaný indiánský běh. Ten kombinuje rychlou chůzi a běh, přičemž je důležité nezastavovat ani na chvilku. Zprvu si řekněte, že 100 metrů poběžíte a 100 půjdete. Postupně ale prodlužujte uběhnutou vzdálenost a tu ušlou naopak zkracujte, až se dostanete k bodu, kdy jen poběžíte. Jako první úspěch můžete chápat první uběhnutý kilometr, a když uběhněte pět kilometrů v kuse, máte vyhráno. Pak už je jen na vás, jaký další cíl si stanovíte.

 

Jak správně běhat?

Běhání je pro nás sice přirozený pohyb, ale i tak jsou věci, na které bychom neměli zapomínat.

  • správné protažení a zahřátí před během
  • dopad ideálně na celé chodidlo
  • práce rukou – pomáhají nám při pohybu
  • nezvedejte příliš kolena a nedělejte dlouhé kroky, jinak se dříve unavíte
  • nepodceňujte výběr obuvi
  • neběhejte nachlazení či se zraněním
  • čas od času měňte běžeckou trasu
  • věnujte pozornost pravidelnému dýchání
  • neběhejte vždy jen sami, parťákem vám může být třeba váš pes

Jestliže si nejste v začátcích jistí, jestli to děláte dobře, zkuste jít běhat s někým zkušenějším. Každý z nás je jiný a jinak se i pohybuje, proto nelze vyčíst správnou techniku jen z nějakého článku.

Na co si dát pozor?

Nepřepalte začátek. Tělo si musí na pravidelný běh zvyknout a mezi tím mít také čas na regeneraci. Proto není úplně vhodné běhat hned za začátku každý den. Postačí, když běh zařadíte na program tak 24krát týdně. Postupně uvidíte, jaká frekvence vám bude vyhovovat. Můžete kombinovat běh venku s běháním na pásu, třeba někde ve fitness centru.

 

Nezapomínejte na klouby

Aby běh neškodil vašim kloubům, je opravdu nutné věnovat velkou pozornost výběru bot. Ty by totiž měly chránit klouby před nárazy a otřesy. Lepší je také běhat po měkčích povrchách, ne pouze po asfaltu. Jestliže vás trápí bolest kolene, může se jednat o syndrom běžeckého kolena, který se objevuje kvůli špatné technice. Pozor na běh by si pak měli dát ti, kteří mají obezitu anebo rozvíjející se artrózu. V tom případě je na místě porada s lékařem. Podpořit fyzičku vašich kloubů můžete i vyváženým jídelníčkem bohatým na vitamín C. A také tím, že občas zvolíte i jiný druh sportu, při kterém si klouby odpočinou. Hodí se například plavání, nebo jóga.

 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1