Volné šaty, běh i masáž. Co vše může pomoci s křečovými žílami, a to i v létě?

Volné šaty, běh i masáž. Co vše může pomoci s křečovými žílami, a to i v létě?

Léto je pro mnohé čas dovolených, užívání si slunce či sportovního vyžití. Pro jiné je to období, kdy nohy natékají a bolí více než obvykle. Metličky a křečové žíly se ozývají. Nepodceňujte příznaky, že je třeba něco udělat. Nejedná se totiž jen o kosmetickou záležitost. Kdy zbystřit a jak nohám ulevit?

Buďte ke svému tělu i nohám pozorní

Podobně jako je tomu u řady jiných zdravotních obtíží, i v případě křečových žil (varixů) jsou příznaky nějakého problému patrné dlouho před tím než se naplno projeví nemoc samotná. Pokud máte pocit těžkých nohou, nepříjemné časté brnění či mravenčení a v noci dokonce křeče, rozhodně zbystřete. Může se jednat o příznaky chronického žilního onemocnění. Zejména v teplých a slunečních dnech máme tendenci příznaky jako otoky či kožní změny připisovat jiným důvodům. V teple či při větší námaze noha skutečně přirozeně trošku „nateče,“ ale pokud jsou otoky trvalé a dokonce dochází ke kožním změnám, jedná se pravděpodobně o příznak právě chronického žilního onemocnění. A to není radno podceňovat. Může mimo jiné způsobovat bolestivý zánět žil, bércové vředy nebo trombózu či embolii.

Jak si od otoků a křečových žil ulevit a předejít zhoršení

Jakmile zaznamenáte některé z výše uvedených potíží (od mravenčení, po otoky či metličky), vězte, že se aktivní přístup k řešení vyplatí. Jak na to?

  1. Velkou úlevou pro nohy je nošení nižších bot. Vysoké podpatky nemusíte zahazovat do koše, ale noste je skutečně jen na danou akci (ples, recepce...), nikoli celý den. Tam zvolte takové, které mají podpatek cca 3 cm.
  2. Dbejte o zdraví svých chodidel i lýtek. Můžete se je podpořit chladnou sprchou a před spaním věnovat pár chvil jemnou masáží. Spojte to třeba s novým rodinným rituálem, kdy vám nohy namasíruje partner.
  3. Hýbejte se. Přizpůsobte pohyb svému věku a zdravotnímu stavu, ale pohyb je důležitý, zajišťuje dostatečné prokrvení. Pokud běháte, zvolte měkčí povrch, vyměňte zdravotní fixaci za tu lékařskou, případně si najděte trenéra, který vám ukáže, jak se podpořit a ne umořit a stav zhoršit.
  4. Dejte nohám odpočinout i během dne. „Odložte“ si je někam na vyvýšené místo. Také je pravidelně protahujte.
  5. Noste volnější oděvy - krev bude moci volně proudit. Důležité jsou oblasti pod koleny, kolem kotníků či v tříslech. A nebojte se, i tak můžete být elegantní.

Jak ulevit otokům na nohách nebo, jak pracovat s metličkami se můžete inspirovat také v našich předchozích článcích a nebo na specializovaných webech, které se této problematice věnují, například www.zilniporadna.cz. Problému křečových žil totiž čelí až 70 % Čechů nad 40 let.

Když jsou křečové žíly již problémem

Standardní medicína umí s problémem pomoci, ale velká zodpovědnost zůstává i na vašich bedrech a „nohách.“ Žilní onemocnění totiž souvisí nejen s genetickými předpoklady (pozor, ne vše je skutečně geneticky dáno), ale též s životním stylem. Základem je tedy zdravý jídelníček, dostatek pohybu (ano, pohybu), odpočinku, a také redukce váhy, pokud je ta vaše již v hodnotách nadváhy či dokonce obezity.

Oporou mohou být zdravotní elastické punčochy, které zabraňují žilnímu přetížení a jsou i prevencí otoků. Vyrábí se v řadě módních odstínů. Mezi další kroky patří tzv. venofarmaka (léky na předpis), které působí na žilní stěnu a zlepšují odtok krve. V některých případech se již doporučuje i odstranění křečových žil. Zpravidla se provádí v chladných měsících, ale je dobré se na zákrok již připravit předem a v každém případě konzultovat svůj stav s lékařem a dodržovat pravidla pro snížení vzniku a návratu nemoci.

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1