Víte, jak správně vstávat z postele nebo nosit tašku s nákupem?

Víte, jak správně vstávat z postele nebo nosit tašku s nákupem?

I každodenní činnosti můžou dát našemu pohybovému aparátu zabrat. Pokud nosíváte tašku s nákupem stále přes jedno rameno nebo denně zvedáte těžká břemena ze země tak, že se ohnete, je to jen otázka času, kdy se bolest zad ohlásí. Jaké další činnosti jsou rizikové a co byste mohli vylepšit?

Proč je důležité správně používat své svaly

Naprosto každý sval v těle má svou danou funkci. Ne, že by nic jiného nedokázal, ale pohybový aparát je jako dokonalá stavebnice, jejíž součástky do sebe zapadají a spolupracují. Když začneme dělat nějaký špatný pohyb – třeba když chodíme pouze na vysokých podpatcích, naše svaly se téhle změně přizpůsobí. To je kámen úrazu: svaly přestanou dělat funkci, ke které jsou určené, a tím se celá stavebnice rozhodí. Jejich činnost přeberou jiné svaly, které se přetíží. Dochází k nerovnováze, protože na některé svaly je toho moc a jiné ochabují, jelikož se nepoužívají. Už je vám asi jasné, že tohle dlouho fungovat nemůže.

Jak se to stane, že se naučíme dělat špatné pohyby?

Částečně si za to opravdu můžeme sami – to, jak kvalitní nosíme boty, na jaké matraci spíme, nebo zda se hrbíme, je naší volbou. Náš mozek je ale v tomhle ohledu mocnější a velice rychle si zapamatuje mechanismus špatného pohybu. Pak už ho děláme automaticky, aniž bychom si to uvědomovali. Je to jako jízda na kole.

Přiznejte se, jak nosíte tašku?

Ať už v kabelce každý den přenášíte těžký notebook, nebo chodíte pěšky s větším nákupem, výsledek bývá stejný: přetěžujete svou dominantní paži. Časem si zkroutíte záda jako paragraf. Pokuste se proto střídat strany, aby byla zátěž na obě ruce vyrovnaná. Ještě lepší je ale nosit batoh, samozřejmě ne ležérně navlečený na jednom rameni. Jsou tu ovšem i další alternativy – co třeba vozit těžkou tašku v košíku na kole?

Častou chybou bývá i zvedání těžkých břemen ze země. Automaticky se ohneme v zádech a krabici (nebo cokoli jiného) zvedneme. Tím záda přetěžujeme, a pokud to děláme často, bolest zad na sebe nenechá dlouho čekat. Příště to zkuste raději tak, že půjdete do dřepu a teprve v této fázi břemeno zvednete a s rovnými zády se s ním narovnáte.

Mimochodem víte, jakou zátěž by měli muži a ženy nosit maximálně? Pokud ne, pak vězte, že u žen je to 15 kg a u mužů 30 kg.

Jak na ranní vstávání z postele?

I tak banální věc má svá pravidla, zejména pokud jste po úrazu. Vstávejte přes bok s pokrčenými nohami. Chybou je používat rovná záda, nebo se v posteli nejdřív posadit a krkolomnými pohyby se z postele sesunout. Když už jsme u té postele, není od věci zaměřit se na kvalitu matrace. Právě ta má na bolest zad obrovský vliv, když na ní ležíme několik hodin denně.

Oříškem mohou být domácí práce

U luxování se většinou hrbíme, protože se snažíme dostat do nepřístupných míst, nejinak je tomu při vytírání podlahy. Pokud máte tu možnost, pořiďte si mop nebo vysavač s teleskopickou tyčí. Díky větší délce se nebudete tolik ohýbat a omezíte tím případnou bolest zad. Během těchto domácích prací trpí nejvíc svaly zadní strany stehen. Zkuste je před i po práci protáhnout. Pár tipů, jak si zacvičit i u kuchyňské linky najde v našem dřívějším článku.

Pokud hodně žehlíte, dbejte na správnou výšku prkna

Zejména pro vyšší lidi mohou být běžná žehlicí prkna i při své maximální výšce pořád dost nízká, což vede k bolestem zad a krční páteře. Při delším žehlení pak trpí i ruka, která drží žehličku. V tomto případě ale raději ruce nestřídejte, nedominantní ruka není tak šikovná a manipulace s žehličkou může být riziková. Lepší je dát si pauzu, nebo průběžně ruce protahovat – udělat protipohyb. Tedy např. je spojit za zády a propnout.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1