Proč jíst kysané zelí?

Proč jíst kysané zelí?

Vezměte si příklad z našich předků. Na začátku jara sice už rašily první zelené bylinky, pořád ale těch čerstvých vitaminových zdrojů bylo hodně málo. Na rozdíl od nás neměli k dispozici vitaminové pilulky, zato se řídili selským rozumem a v každém sklepě trůnil zelňák, keramický hrnec s naloženým kysaným zelím. Tato zásobárna vitaminů a probiotik byla pro přežití zimy a předjaří prostě nepostradatelná.

Pohlazení pro imunitu

Kysané zelí se vyrábí ze zelí hlávkového, alias brukve zelené, která má dvě barevně odlišné varianty – bílou a červenou. Díky zpracování fermentací a uskladnění bez přístupu vzduchu si zachovává spoustu vitaminu C. Jako vitaminový doplněk stravy ho využívali v období dobyvatelských plaveb pro spolehlivou prevenci kurdějí u námořníků. Navíc kysané zelí obsahuje pro střevo klíčové přátelské bakterie – probiotika, která se starají o naše zdraví. „Se zdravou střevní mikroflórou souvisí celková imunita. Když není v pořádku, tvoří se v těle záněty, zhoršují se autoimunitní reakce a snadněji vznikají i záněty ve střevech,“ píše ve své knize Příběhy českých superpotravin, aneb, když jídlo mluví blogerka Veronika Hanzlíková, která vystudovala biochemii a technologii výroby potravin.

 

Sterilované nebrat

Pokud jste doma zatím zelí nekvasili, a navíc se k tomu ani nechystáte, určitě si tuto českou superpotravinu zajděte koupit do obchodu. Pozorně ale čtěte, co vkládáte do košíku. Některé výrobky z kvašeného zelí jsou kvůli zabezpečení stability sterilovány teplem. Jak upozorňuje Veronika Hanzlíková, to bohužel znamená výraznou ztrátu vitaminu C i živých bakterií mléčného kvašení. Ty v teple umírají, a my pak laktobacily draze kupujeme v lékárnách.

Nejlepší nákup

Jaký je tedy návod na správný nákup? V obchodech se poohlédněte po zelí, které nese jednoduchý název „kysané zelí“ a ve složení výrobku je uvedené jen kysané zelí, kmín, sůl, maximálně ještě bobkový list, nové koření, voda nebo přirozená kyselina mléčná. Výrobky „kysané zelí v nálevu“ už kromě přidaného slaného nálevu většinou obsahují přidané konzervanty nebo antioxidanty. Kupujte jen kysané zelí s krátkou trvanlivostí – maximálně 14 dní.

Babské recepty se hodí

„Lidová moudrost praví, že obklady z kvašeného zelí dokážou snížit vysoké horečky. Kvašené zelí se také doporučuje jako součást jídelníčku při obezitě a onemocnění srdce a ledvin,“ říká blogerka. Zelná šťáva má silně hojivé účinky, používá se jako podpůrný prostředek při kašli a při léčbě žaludečních a dvanácterníkových vředů. Nadměrné konzumaci kysaného zelí, které obsahuje hodně vitaminu K, si ovšem musí vyhnout ti, kdo užívají léky na ředění krve. Někomu také může tahle kyselá lahůdka způsobit nadýmání a dočasné zhoršení trávení.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

 

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1