Vitamin D: Ochranný štít naší imunity

Vitamin D: Ochranný štít naší imunity

Slunce pocitově dodává energii, optimismus a celkově nás psychicky podpoří. Důvodem není jen jiná teplota a intenzita světla, respektive celkové prosvětlení našeho dne, ale zejména jeho působení na naše tělo. Při dopadu slunečního záření na naši pokožku zde totiž řadou chemických reakcí vzniká tolik potřebný vitamin D. Ten je řadou odborníků považován za možného pomocníka v boji proti onemocnění Covid-19 způsobené koronavirem SARS-CoV-2.

Kam dosáhne vitamin D

Do současné doby bylo odborníky popsáno přibližně dvě stě chemických reakcí v těle, na jejichž průběhu se podílí vitamin D. „Vitamin D je nezbytný pro správnou stavbu a funkci skeletu. Snížená saturace vitaminem D hraje důležitou roli v poruchách imunity, v onemocněních kardiovaskulárních i onkologických. Snížená hladina vitaminu D je významným rizikovým faktorem pádu a fraktury u staršího pacienta.“, popisuje některé z nich Petr Hrdý a Pavel Novosad z Osteocentra, Mediekos Ambulance s.r.o. Zlín.

Jenom slunce nestačí?

Vitamin D3 vzniká chemickou reakcí v kůži, na niž dopadne UVB záření ze slunce. Bohužel tento způsob tvorby vitaminu D není většinou dostatečný. Tento názor sdílí i farmakoložka a ředitelka imunologické kliniky inPharma Clinic Lucie Kotlářová: „Většina lidí věří, že se vitamin D vytváří vlivem slunečního záření v kůži. To je sice pravda, ale toto množství je většinou nedostatečné. Popravdě řečeno, v posledních letech jsem jen ojediněle viděla pacienta s normální hladinou vitaminu D, a to včetně dětí. Na vině je jídelníček, stres, málo pohybu venku. Proto je dobré používat vitamin D jako doplněk stravy.“

Vitamin D si umí poradit se záněty a možná i Covid-19

Zpráva Prof. J. Rupricha ze Státního zdravotního ústavu uvádí, že vědecká obec již dlouho prokazuje souvislost mezi nízkým obsahem vitaminu D a řadou zánětlivých onemocnění. Právě zlepšení hladin vitaminu D může pomoci snížit záněty v těle. Doktor Tom Frieden ve svém rozhovoru pro Fox News uvedl, že považuje vitamin D za jednu z možností, jak pomoci posílit správnou funkci imunitního systému, který je v boji proti Covid-19 zásadní. Doplňky stravy s vitaminem D podle něj mohou snížit rizika respiračních infekcí, pozitivně zapůsobit jako prevence cytokinové bouře a snížit rizika virových nákaz, jako je například chřipka.

Vitamin D na talíři

Vitamin D lze vedle slunce získávat i ze stravy (mořské ryby/rybí tuk, játra, vaječné žloutky a mléko). Státní zdravotní ústav však ve své studii uvádí, že pouze 1 % lidí má dostatek vitaminu D z obvyklé české stravy. Tento nedostatek je navíc umocněn v podzimních a zimních měsících, kdy je méně také UV záření. I z tohoto důvodu se zvyšují rizika vzniku osteoporózy nebo vnímavost organismu k infekcím. Vedle běžné stravy a pravidelného pobytu venku tedy odborníci doporučují i konzumaci kvalitních doplňků stravy.

Vitamin D není jediným obranným štítem

Vedle zmíněného vitaminu D se doporučují také další látky, jež jsou dlouhodobě používány jako podpora správné funkce imunitního systému. Patří mezi ně například vitamin C a Omega 3 mastné kyseliny, zejména jejich účinné složky EPA a DHA. „Vitamin C chrání imunitní, nervové, svalové, střevní, plicní i jaterní buňky, pomáhá odvádět toxické látky z těla a navíc má silný antivirový účinek,“ uvádí ve svém rozhovoru pro Lidové noviny Lucie Kotlářová. Nejen ona jej považuje za jeden z významných nástrojů k obraně před Covid-19.

Státní zdravotní ústav pak na základě své studie doporučuje zvýšenou dávku Omega 3 mastných kyselin (živočišného původu, neboť obsahují EPA a DHA). „Obecně lze říci, že EPA podporuje srdce, imunitní systém a zánětlivou odpověď, DHA posiluje mozek, oči a centrální nervový systém,“ uvádí ve své zprávě Prof. J. Ruprich.

Zdroj informací:

  1. Lidové noviny, Koronavirus se bojí vitaminu C, Sobota 28. 3. 2020
  2. Státní zdravotní ústav, Ruprich,J: Připravte své tělo na možné onemocnění koronaviry COVID-19: Pomoci mohou i omega-3 a vitamin D. CZVP SZÚ, 15. 3. 2020
  3. Státní zdravotní ústav, Hrdý Petr, Novosad Pavel, Nové poznatky o funkci vitaminu D, 16. 3. 2015
  4. Fox News, Frieden Tom, M.D., Former CDC Chief Dr. Tom Frieden: Coronavirus infection risk may be reduced by Vitamin D, 23. 3. 2020
  5. Státní zdravotní ústav, Méně než 1 % osob má dostatek vitaminu D z obvyklé české stravy

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1