Do současné doby bylo odborníky popsáno přibližně dvě stě chemických reakcí v těle, na jejichž průběhu se podílí vitamin D. „Vitamin D je nezbytný pro správnou stavbu a funkci skeletu. Snížená saturace vitaminem D hraje důležitou roli v poruchách imunity, v onemocněních kardiovaskulárních i onkologických. Snížená hladina vitaminu D je významným rizikovým faktorem pádu a fraktury u staršího pacienta.“, popisuje některé z nich Petr Hrdý a Pavel Novosad z Osteocentra, Mediekos Ambulance s.r.o. Zlín.
Vitamin D3 vzniká chemickou reakcí v kůži, na niž dopadne UVB záření ze slunce. Bohužel tento způsob tvorby vitaminu D není většinou dostatečný. Tento názor sdílí i farmakoložka a ředitelka imunologické kliniky inPharma Clinic Lucie Kotlářová: „Většina lidí věří, že se vitamin D vytváří vlivem slunečního záření v kůži. To je sice pravda, ale toto množství je většinou nedostatečné. Popravdě řečeno, v posledních letech jsem jen ojediněle viděla pacienta s normální hladinou vitaminu D, a to včetně dětí. Na vině je jídelníček, stres, málo pohybu venku. Proto je dobré používat vitamin D jako doplněk stravy.“
Zpráva Prof. J. Rupricha ze Státního zdravotního ústavu uvádí, že vědecká obec již dlouho prokazuje souvislost mezi nízkým obsahem vitaminu D a řadou zánětlivých onemocnění. Právě zlepšení hladin vitaminu D může pomoci snížit záněty v těle. Doktor Tom Frieden ve svém rozhovoru pro Fox News uvedl, že považuje vitamin D za jednu z možností, jak pomoci posílit správnou funkci imunitního systému, který je v boji proti Covid-19 zásadní. Doplňky stravy s vitaminem D podle něj mohou snížit rizika respiračních infekcí, pozitivně zapůsobit jako prevence cytokinové bouře a snížit rizika virových nákaz, jako je například chřipka.
Vitamin D lze vedle slunce získávat i ze stravy (mořské ryby/rybí tuk, játra, vaječné žloutky a mléko). Státní zdravotní ústav však ve své studii uvádí, že pouze 1 % lidí má dostatek vitaminu D z obvyklé české stravy. Tento nedostatek je navíc umocněn v podzimních a zimních měsících, kdy je méně také UV záření. I z tohoto důvodu se zvyšují rizika vzniku osteoporózy nebo vnímavost organismu k infekcím. Vedle běžné stravy a pravidelného pobytu venku tedy odborníci doporučují i konzumaci kvalitních doplňků stravy.
Vedle zmíněného vitaminu D se doporučují také další látky, jež jsou dlouhodobě používány jako podpora správné funkce imunitního systému. Patří mezi ně například vitamin C a Omega 3 mastné kyseliny, zejména jejich účinné složky EPA a DHA. „Vitamin C chrání imunitní, nervové, svalové, střevní, plicní i jaterní buňky, pomáhá odvádět toxické látky z těla a navíc má silný antivirový účinek,“ uvádí ve svém rozhovoru pro Lidové noviny Lucie Kotlářová. Nejen ona jej považuje za jeden z významných nástrojů k obraně před Covid-19.
Státní zdravotní ústav pak na základě své studie doporučuje zvýšenou dávku Omega 3 mastných kyselin (živočišného původu, neboť obsahují EPA a DHA). „Obecně lze říci, že EPA podporuje srdce, imunitní systém a zánětlivou odpověď, DHA posiluje mozek, oči a centrální nervový systém,“ uvádí ve své zprávě Prof. J. Ruprich.
Zdroj informací:
Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com