Uvažujete o odstranění metliček a křečových žil? Teď je ta pravá doba

Uvažujete o odstranění metliček a křečových žil? Teď je ta pravá doba

Těžké nohy, oteklá lýtka, mravenčení. To jsou typické příznaky chronického žilního onemocnění nohou. Reprezentují ho metličky, křečové žíly, chronické otoky a v těžších případech už i vznik bércových vředů. Pokud se tento problém týká vás a uvažujete o jejich řešení prostřednictvím operace, vězte, že teď je ten správný čas. Co byste o chronickém žilním onemocnění měli vědět?

Jaké jsou neinvazivní možnosti?

Základní kámen našeho zdraví je zdravý životní styl. Přizpůsobte jídelníček svým energetickým potřebám, zařaďte vlákninu, dostatečně pijte čistou vodu (rychlé cukry v limonádách nebo ochucených vodách našemu zdraví příliš neprospívají) a hlavně hýbejte se! Zejména pohyb je pro osoby v rizikové skupině křečových žil zásadní.

Pakliže problémy již přerostly do fáze křečových žil, určitě zvažte používání kompresních punčoch (nebo bandáží). Pomáhají snižovat zvýšený žilní tlak a vy tak pocítíte výraznou úlevu. Zároveň kompresní léčba snižuje riziko zhoršování situace. Moderní produkty navíc bývají i šik.

Součástí léčby mohou být i léky posilující žilní stěnu a zmírňující žilní zánět (tzv. venofarmaka). Ty může předepsat nejen specialista, ale i praktický lékař. Tyto léky se doporučují užívat i jako podpůrná terapie k plánované operaci (např. urychlují rekonvalescenci) a po ní.

Operace může pomoci. Jaké jsou varianty?

Slovo operace v mnohých z nás vyvolá strach, který je nejčastější příčinou odkladu řešení problému. Jenže potíže nejenže nezmizí, ony přidávají na intenzitě. Shrňme si, jaké možnosti máte. Budete překvapeni, že zákrok již nemusí nutně znamenat „vyřazení“ ze společnosti a dlouhodobé bolesti.

  1. Skleroterapie - dochází k uzavření postižené žíly speciální látkou. Tato metoda se hodí zejména pro řešení metliček nebo zbytků po operaci křečových žil. Není potřeba hospitalizace. Bohužel se tato metoda musí zpravidla opakovat. Cena zákroku bývá okolo 2 000 Kč.
  2. ClariVein metoda - relativně novinka (poprvé byla v Čechách provedena v roce 2011), která využívá mechanicko-chemickou cestu. Cena se pohybuje okolo 25 000 Kč. Alternativou je použití biologického lepidla (tam se však cena pohybuje výrazně výše, přibližně kolem 50 000 Kč).
  3. Laserová metoda (termální metoda) - speciální sonda zavedená do žíly vysílá laserové řízení (v případě radiofrekvenční metody se jedná o bipolární radiofrekvenční proud). Relativně rychlá rekonvalescence, která trvá 1-2 týdny. Cena se také pohybuje okolo 25 tisíc Kč.
  4. Chirurgické řešení - zákrok je plně hrazený pojišťovnou. V tomto případě se vytrhává nefunkční žíla (zpravidla od třísla do podkolení nebo od podkolení do poloviny bérce). Rekonvalescence je velmi bolestivá a trvá řadu týdnů.

Pokud o operaci uvažujete, jsou právě podzimní měsíce (je výrazně chladněji ale ne mrazivo) vhodné na zákrok.

Jak si od bolestivých nohou ulevit?

  1. Přizpůsobte svoji obuv - hodí se nižší podpatky a dostatek místa na prsty u nohou.
  2. Nebojte se dát si nohy „na stůl“ - dopřejte svým lýtkům pravidelné odkrvování tím, že je budete odkládat na vyvýšené místo několikrát za den.
  3. Udržujte si svou váhu - spolu s nadváhou či obezitou roste riziko vzniku žilních potíží.
  4. Večer si dejte chladivou sprchu a podpořte ji jemnou masáží bolestivých míst.
  5. Zařaďte do svého každodenního rituálů cviky na posílení žilních stěn (přednožování a ohýbání nohou při sezení židli, protahování špiček do dálky a naopak jejich přitahování k holením, jemné kroužky kotníky na jednu a druhou stranu či pomalé spouštění paty přes hranu schodu).
  6. Soustřeďte se na malíčky na chodidlech a zkuste je zpevnit a protahovat dopředu. Několikrát za den zkuste chodit po špičkách (i s vahou na špičkách) - zde zpevníte i břišní svalstvo a posílíte mezilopatkovou oblast.
  7. Noste volnější oblečení - obepnuté džíny sice vytvoří sexy postavu, ale cena je příliš vysoká. Dejte vašemu žilnímu systému šanci, aby v něm krev mohla volně proudit (obzvlášť pod koleny, v tříslech a kolem kotníků). Muži navíc s upnutými džínami v oblasti genitálií snižují kvalitu svých spermií.

Součástí řešení chronického žilního onemocnění a zejména prevence jeho vzniku či zhoršení je celková změna vašeho životního stylu a pravidelný pohyb, bez toho je operace jen dočasnou pomocí. Péče o své žíly je tedy dlouhodobou a hlavně setrvalou záležitostí, kdy je vhodné pravidelně navštěvovat i odborníky z této oblasti.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1