Uklidněte zažívání pomocí bylin

Uklidněte zažívání pomocí bylin

Trávení nám může rozhodit leccos. Stačí sníst nebo vypít něco špatného, přejíst se, přehnat to s alkoholem. Spousta lidí mívá „žaludek ne vodě“ kvůli stresu. Trávicí potíže vyvolává také užívání některých léků a samozřejmě mnohé nemoci. Jednoduchý recept na to, jak dát zažívání zpět do klidu, tedy neexistuje. Vždycky je třeba řešit především příčinu. Nicméně několik obecných osvědčených tipů se vyplatí znát.

Zkoušejte, která bylina je ta pravá

Mnohdy se při trávicích potížích utíkáme k léčivým bylinkám. „Každý trávicí systém reaguje na jiné látky a podněty. Pokud vám tedy nepomůže první bylina, po které jste na doporučení sáhli, zkoušejte další recepty. Jsem přesvědčen, že každý si najde tu svou bylinu, díky které se bude cítit lépe,“ radí docent Roman Pavela, náš mezinárodně uznávaný odborník na byliny, a povzbuzuje, že se člověk nemá hned vzdávat.  Samoléčbě zažívacích potíží se věnuje ve své nedávno vydané knize Světem bylin s Romanem Pavelou od nakladatelství Lirego. A samozřejmě upozorňuje, že pokud bylinky nepomáhají a potíže přetrvávají, je třeba se bez váhání vypravit pro pomoc k lékaři.

Léčivé čaje

Roman Pavela nabízí pro lepší trávení vyzkoušet třeba následující dva bylinkové recepty:

 

Čaj na podporu trávení

Máta peprnná list – 1 díl, topolovka růžová list – 1 díl, pýr plazivý oddenky – 2 díly, chmel otáčivý šištice – 2 díly, proskurník lékařský kořeny – 3 díly

Dvě až tři lžičky rozdrcené čajové směsi vsypeme do čtvrtlitru horké vody a necháme asi 30 minut vylouhovat. Poté přecedíme. Pijeme 2 – 3 šálky vlažného čaje denně.

 

Čaj při průjmu

řapík lékařský nať – 2 díly, kvalitní černý čaj lístky – 5 dílů, tymián obecný nať – 2 díly

Jednu polévkovou lžíci směsi bylin přelijeme půllitrem horké vody a necháme louhovat alespoň 15 minut. Pijeme vlažné.

 

Oblíbená máta

Máta peprná je oblíbenou bylinou, která je známá nejen svou svěží chutí, ale také mnoha zdravotními benefity. Je již po staletí známo, že máta má schopnost zklidnit žaludek, a proto mátové čaje patří mezi nejoblíbenější.

K přípravě mátového čaje stačí jen několik lístků čerstvé máty peprné nebo 1 čajový sáček máty do 1 šálku (250 ml).  Mátu zalijte vroucí vodou a nechte louhovat cca 10 minut. Pak nechte vychladnout a vypijete.

 

Zázvorová klasika

Zázvor je báječným pomocníkem nejen při nachlazení, ale také při zažívacích obtížích. Sloučeniny v zázvoru, gingeroly a shogaoly, mohou pomoci stimulovat kontrakce a vyprazdňování žaludku. Zázvor je vhodný při nevolnosti, nadýmání, plynatosti a poruchách trávení.

Na přípravu zázvorového čaje budete potřebovat 2 polévkové lžíce (28 gramů) nakrájeného kořene zázvoru, které vařte v 500 ml vody po dobu 10–20 minut. Nechte vychladnout a po doušcích upíjejte.

 

Lázeňská inspirace

Potíže s trávením řeší často pacienti v lázních za pomoci pitné kůry a daří se jim to celkem úspěšně. Tak proč to nevyzkoušet? A není třeba jezdit nikam daleko. Silně mineralizovaný karlovarský Mlýnský pramen lze pořídit v supermarketech. Jak minerální voda funguje, vysvětluje expertka na karlovarské minerální prameny primářka Milada Sárová: „Mlýnský pramen je velmi silně mineralizovaná hydrouhličitano-sírano-chlorido-sodná hypotonická minerální voda, která účinkuje na zažívací trakt jako antacidum, čili reguluje množství kyseliny v žaludku. A funguje i jako cholagogum, což znamená, že zvyšuje vylučování žluči nebo urychluje vyprazdňování žlučníku. Navíc působí jako jemné projímadlo. Pije se buď v chladné formě, ale také ohřátá na 50 °C.“ Popíjet je dobré 250 až 300 ml minerální vody denně po dobu 14 dní.

 

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Zdroj:

https://www.rehabilitace.info/caje/9-caju-ktere-mohou-zlepsit-vase-traveni-a-zazivani/

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1