Tymiánová mast. Pro koho je vhodná?

Tymiánová mast. Pro koho je vhodná?

Tymiánová mast se stala fenoménem maminkovských webů. Je doporučovaná na kdeco, ale hlavně při sezónních respiračních onemocněních. Je to opravdu takový zázrak anebo je dobré se mít před ní na pozoru?

Není mast jako mast

Není pochyb o tom, že tymiánová mast je účinný prostředek, který je prospěšný při respiračních onemocněních nebo zánětech pohybového aparátu, může se použít také na namožené svaly. Je ale potřeba sledovat, co je její součástí a také koncentrace tymiánu v ní. Tymiánová mast může být vyrobena tak, že se smíchají nosné ingredience se sušeným nebo čerstvým tymiánem. Anebo se do nosné masy přidá esenciální olej.

Existuje více druhů (chemotypů) tymiánu. Nejvíce používaný je tymián thymol, který bývá součástí právě těch mastí, které obsahují esenciální olej. Dále pak najdete v nabídce tymián borneol, thujanol, geraniol, cineol, linalool, karvakrol. Znát chemotyp je důležité kvůli práci s dětmi a osobami se specifickými zdravotními potížemi. Do této skupiny se řadí třeba astmatici či epileptici. Obezřetné by měly být i těhotné ženy nebo ty, které trpí hormonální nerovnováhou a musí kvůli tomu brát nějakou medikaci.

Vhodnost tymiánové masti

Tymiánová mast, která je uvařená z čistě přírodních ingrediencí jako je lanolin nebo včelí vosk, kvalitní rostlinné oleje a sušený nebo čerstvý tymián, může být použita pro děti od tří let. Je to tak proto, že pokud použijete bylinu, není tak koncentrovaná jako esenciální olej. Tymiánové masti s obsahem esenciálních olejů ale nejsou vhodné pro děti do deseti let věku, i když prodejci často tvrdí úplný opak. Je to proto, že tymián thymol, který je nejčastěji používaným esenciálním olejem pro jejich výrobu, se v aromaterapii nedoporučuje právě menším dětem. Proč?

Důvodem je jeho velká síla, možnost podráždění pokožky, a také to, že tymián thymol a další chemotypy kromě linaloolu, působí jako fytoestrogeny. Esenciální oleje z tymiánů mají velký alergický potenciál, mohou při nesprávném ředění popálit kůži a nejsou vhodné pro těhotné ženy po celou dobu gravidity, protože prokrvují a stimulují činnost dělohy, kojící matky, astmatiky a epileptiky. Nejsou také vhodné pro osoby alergické na rostliny z čeledi hluchavkovitých.

Co místo tymiánové masti?

Pro menší děti jsou ideální nekonzervované květové vody (hydroláty). Můžete je použít do difuzéru anebo aromalampy bez toho, aniž byste se museli obávat, že svým potomkům nějak ublížíte. Hydroláty jsou jemné, ale přesto velmi účinné prostředky, které pomohou uvolnit dýchací cesty a usnadní vykašlávání. Jsou také bezpečné pro vnitřní užití. Stačí zalít 1 čajovou lžičku hydrolátu tymián linalool 250 ml horké vody a následně pít jako čaj.

Pokud máte děti starší šesti let, můžete dát do difuzéru nebo aromalamopy kapku tymiánu linalool, který doplníte 2 kapkami pomeranče nebo citrónu, aby pro ně byla vůně příjemnější. Citrusy spolu s tymiánem linaloolem pročistí vzduch a uvolní zanesené dýchací cesty. Nechejte aromalampu nebo difuzér uvolňovat esenciální oleje po dobu 15 minut, maximálně dvakrát denně. U dospělých osob pak můžete dávkování zvýšit na 2 kapky tymiánu linalool a vypustit citrusy. Čas difúze prodlužte na 30 minut, opět ale maximálně dvakrát denně. U dospělých bez kontraindikace pak můžete aplikovat i kapku tymiánu thymolu (nebo jiného chemotypu) dobře rozmíchanou ve lžičce nosného oleje (třeba olivového) dvakrát denně na hrudník a záda.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1