Tvrdnutí břicha v těhotenství: Běžný stav anebo problém?

Tvrdnutí břicha v těhotenství: Běžný stav anebo problém?

Pojem tvrdnutí břicha v těhotenství může nahánět hrůzu nejen nastávajícím maminkám. Ovšem dle gynekologů se primárně nejedná o závažný stav, pakliže k němu dochází jen několikrát za den. Zbystřit by ovšem měla žena v momentu, kdy se potíže stupňují. To je pak nasnadě navštívit gynekologa bez prodlení. A kdy se tyto projevy mohou objevit? Zpravidla mezi osmnáctým až dvacátým týdnem těhotenství.

Tvrdnutí břicha během těhotenství: Jaké jsou nejčastější „běžné“ spouštěče?

Existují různé faktory, které tvrdnutí břicha u nastávajících maminek způsobují. Nejčastějším spouštěčem tohoto stavu je intenzivní pohyb dítěte v děloze (může více kopat). To následně způsobí stažení svaloviny děložní, tedy i následné ztvrdnutí břicha. V jistých případech může být na vině i nedostatek magnesia, který lze ovšem snadno doplnit například šumivými tabletami či doplňky stravy (před jejich užitím raději konzultujte množství s lékařem, jelikož dávkování je u gravidních žen odlišné). Mezi další příčiny lze zařadit taktéž zvýšenou fyzickou aktivitu těhotné ženy, tj. zvedání břemen, úklid, sport anebo příliš těžký jídelníček, který způsobuje zvýšenou plynatost.

Kdy je tvrdnutí břicha problematické?

V osmnáctém až dvacátém týdnu těhotenství by se měla frekvence tvrdnutí břicha bez dalších nepříjemných jevů objevovat maximálně 20x za den. Kolem čtyřiatřicátého až pětatřicátého týdne jsou normální tyto jevy až 30x za den. Jakmile jsou epizody častější a provází je bolesti, je nutná návštěva gynekologa a podrobení se ultrazvukovému a vaginálnímu vyšetření. Může se totiž jednat o ojedinělý případ předčasného porodu. Pakliže má tyto potíže žena v prvním trimestru gravidity, je dokonce ohrožena potratem. Proto není radno opakující se a intenzivní potíže podceňovat.

Jak může těhotná žena tvrdnutí břicha vyřešit?

Existuje celá řada metod, které pomohou tvrdnutí břicha eliminovat. V první řadě by si těhotná žena měla uvědomit, že jakákoliv námaha může potíže jen zhoršit. Úlevu tedy přinese dozajista důsledný odpočinek a klidovější režim. Dále má svůj vliv na tyto jevy v některých případech i množství vypité tekutiny za den. Čím méně nastávající matka pije, tím větší mohou problémy nastat. Ideální množství je 2 až 3 litry vody či jiných vhodných tekutin denně. A jaké další metody pomohou od obtíží? Zde je jejich krátký výčet:

  • teplá uvolňující koupel anebo sprcha (teplota vody by však měla být příjemná nikoliv horká)
  • pohodlná poloha během lehu či sedu (efektivní je položit se na levý bok)
  • klidná procházka anebo plavání
  • pravidelné dýchání
  • důkladné vymočení

Někdy je složité odhalit druh kontrakcí

Nyní již víme, že s tvrdnutím břicha jsou tedy spojené stahy dělohy, tedy kontrakce. To může zejména prvorodičky vystrašit na počátku těhotenství. Odborníci tvrdí, že v prvním trimestru je tuhnutí břicha problematické, jestliže je zaznamenáno více jak desetkrát až patnáctkrát za den. V tomto případě je moudré navštívit svého gynekologa anebo pohotovost. Pokud má žena již velmi blízko termín porodu a stahy jsou čím dál víc frekventovanější a silnější, neměla by rovněž váhat a vydat se ideálně do nemocnice. Jen lékař potvrdí již probíhající porod anebo jej vyloučí a sdělí, že se jednalo jen o „planý poplach“ respektive poslíčky. Závěrem lze tedy jen říct, že obtíže spojené s tuhnutím břicha nelze podceňovat ale ani přeceňovat. Když je totiž neprovází bolestivost a značná četnost, jsou fyziologické, tedy zcela běžné a patří přirozeně ke každému těhotenství ženy.

Pokud vás zajímá, jaké jiné obtíže vás mohou v těhotenství potkat a jak se s nimi vypořádat, pak si přečtěte náš článek Nenechte se otrávit těhotenskými neduhy.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1