TESTOSTERON - dobrý sluha, ale zlý pán

TESTOSTERON - dobrý sluha, ale zlý pán

Testosteron patří k nejznámějším hormonům, a i když ho spojujeme hlavně s mužností, vyskytuje se i v ženském těle. Je důležitý nejen pro správnou funkci pohlavních orgánů, ale také svalovou regeneraci nebo odbourávání tuků.

Dovede s tělem pěkně zamávat

Testosteron popouzí k akci, podporuje průbojnost a aktivitu, navozuje stav bojovnosti a touhu riskovat. Nejvyšší nárůst jeho hladiny nastává v pubertě, kdy se tak začnou hlásit o slovo pohlavní orgány, tělesné ochlupení a bohužel také akné. Mužům ho produkují hlavně varlata, ženám zase vaječníky, je proto dobré si tyto orgány udržovat zdravé, aby nedocházelo k výkyvům.  

Sexuální hormon

Tahle látka nabuzuje touhu, což má svá pozitiva (sex), ale i negativa. V mužském těle bývá hodnota testosteronu sedm až desetkrát vyšší než u žen, zde tedy může být zakopán pes častější ochoty k anonymnímu styku a také vyššího výskytu mužských sexuálních predátorů.

Zneužívali ho sportovci

Patří do skupiny anabolických steroidů, dříve se hojně používal jako doping. Jeho zvýšená hladina v krvi je ale snadno změřitelná, proto už sportovní podsvětí přešlo k jiným, nenápadnějším látkám. Pokud se jeho užívání přehání (například kvůli nárůstu svalové hmoty), hrozí mužům scvrknutí varlat, ženám zase nárůst ochlupení, zhrubnutí hlasu a vypadávání vlasů.

Když schází, končí legrace

Také u mužů, i když se o něm zatím tolik nemluví, dochází v pokročilejším věku k přechodu právě kvůli úbytku testosteronu. Začne mizet svalová hmota, přibývat břišní tuk, vytrácí se dobrá nálada a chuť k aktivitám nejen sexuálním. Ženy někdy takové období popisují jako "zničehonic je z něj mrzutý dědek". Pokud ale muž překoná svůj odpor k lékařským ordinacím, dá se tento proces docela úspěšně zvrátit.

Testosteron a jeho účinky je dobré znát, protože jeho přebytek nebo nedostatek nám dokáže výrazně ovlivnit život, ať už ho trávíme v mužské nebo ženské kůži. Jeho zkoumání ale ještě není dokončeno a vědci na komplexním zmapování jeho účinků stále pilně pracují.

Témata článku:

Nejčtenější

Mohlo by vás zajímat

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1