Teď je ten správný čas na podporu trávení

Teď je ten správný čas na podporu trávení

Blíží se doba, kdy se vydáváme na dovolené a i když to letos bude třeba jen po Čechách, obvykle dostává naše zažívání zabrat. Dopřáváme si totiž víc než v běžné dny a často i úplně jiné věci. Jak na to náš organismus připravit?

Jednu zmrzlinku, prosím

V létě obecně nás to svádí k větší benevolenci, co se týče zdravého jídelníčku a tak si dáte zmrzlinu, hranolky, langoš a nebo třeba exotické pochoutky. Teplé počasí navíc nahrává množení bakterií a mnohdy stačí, když zapomeneme svačinu v rozpáleném autě, nebo si dáme u stánku špatně propečený steak. Není proto divu, že náš zažívací systém dostává zabrat a mohou se objevit různé střevní potíže, jako je nevolnost či průjem. Jak se těmto nepříjemným chvilkám vyhnout?

Dejte si pozor na střevní potíže

Pokud se přece jen letos dostanete do zahraničí, konkrétně do zemí s nižším hygienickým standardem, odborníci doporučují řídit se šesti O. To znamená, abyste jedli a pili jen potraviny a vodu, které: jsou Originál, jsou z Obchodu, jdou Otevřít, Oloupat, Omýt či Ovařit. Pozor si dejte například i na led. I v našich končinách ale dbejte na základní hygienické předpisy, to je zřejmě zatím nejlepší prevence průjmových onemocnění, která existuje. Vždy se tak raději vyhýbejte potravinám a pochoutkám, u kterých si nejste jisti jejich čerstvostí a nezávadností.

Střevní potíže? Na vině nemusí být jen bakterie

Střevní potíže ale mohou mít i jiné příčiny. V létě mezi ně nejčastěji patří přílišná konzumace sladkých chlazených nápojů, kořeněných jídel, na která nejste zvyklí, nebo určitých druhů ovoce a olejů, které v některých zemích využívají více než u nás. Na vině však může být i stres spojený s cestováním, nevyspání a psychická nepohoda.  

Podpora trávení pomůže i imunitě

Střeva jsou velmi důležitým orgánem, uvádí se, že jsou až z 80 % zodpovědné za náš imunitní systém. Proto je nasnadě o něj pečovat nejen před létem, ale i po celý rok. Střevní mikroflóru podpořte probiotiky, která zakoupíte v lékárně. Mimo to si dopřejte například kefír, jogurty s živými kulturami, kysanou a fermentovanou zeleninu či kombuchu. Když budou vaše střeva v dobré kondici, spíše se ubrání vlivům zvenčí.

Když už problémy nastanou

Cestovatele, ale například i návštěvníky letních festivalů nejčastěji potrápí průjem – infekční onemocnění, které může doprovázet i horečka, bolesti svalů a kloubů, únava, zvracení či zimnice. Někdy se těmto střevním potížím nevyhnete, ani když se snažíte sebevíc. A co tedy na průjem? Kromě diety, dostatečného příjmu tekutin (voda a silný neslazený černý čaj) a klidu zamiřte do lékárny (na cestu si vše raději přibalte sebou). Dnes již existuje celá řada přípravků na rychlé zastavení průjmu. Proces zotavení můžete podpořit i bylinkami (heřmánek, ostružiník) a správnými potravinami, jako je bílá rýže, mrkev, borůvky či banány.

Podpora trávení: Pozor na průjem u dětí

Průjem sám o sobě nebývá nijak závažné onemocnění, u dětí je ale třeba si dávat pozor, protože může nastat rychleji než u dospělého dehydratace a ztráta důležitých minerálních látek. S dětmi mladšími tří let raději v tomto případě zamiřte neodkladně k lékaři. U větších dětí a dospělých by průjem neměl trvat déle než 7 dní a na nic nečekejte ani tehdy, pokud se objeví ve stolici krev.

Zdroj fotografií v tomto článku: Shutterstock.com

instagram-svg c17d5218-e2fc-42ea-819e-539ea2e6c70d-svg Capa 1